Izvor: eKapija | Utorak, 13.10.2015.| 13:15

Nemački eksperti podižu kapacitete srpskih firmi

Nemački eksperti trenutno se nalaze u srpskim kompanijama u Požegi, Ubu i Beogradu, a uskoro se očekuje dolazak novih u Užice, Čačak, Zemun i Zrenjanin. Oni pomažu domaćim firmama da ojačaju svoju unutrašnju organizaciju, podignu kvalitet proizvoda i usluga, uvedu savremenu kontrolu kvaliteta i upoznaju se sa načinom funkcionisanja velikih nemačkih kompanija iz njihove branše.


- Njihov boravak u domaćoj kompaniji može da traje od dve nedelje do tri meseca, pri čemu je moguć angažman više eksperata iz više oblasti ili ponovljeni angažman istog eksperta, ako je potreban da bi se započeti projekat reorganizacije dovršio - navodi Milan Vučković, predstavnik Seniorskog ekspertskog servisa SR Nemačke, koji ima više od 17.000 stručnjaka, i član tima Mreže za poslovnu podršku (BSN).

Do sada su u apliciranju najažurnije bile kompanije iz proizvodnih delatnosti kojima nemački eksperti pomažu da optimizuju svoju proizvodnju, troškove, ali i kontrolu kvaliteta, mada ima i onih koji bi želeli da se preorijentišu ka novim proizvodima. Najviše stručnjaka na ovaj način je angažovano u kompanijama metalskog sektora i u oblasti proizvodnje građevinskog materijala, ali se očekuju i u oblasti mašinske, hemijske i drvne industrije, turizma i ugostiteljstva, kao i industrije hrane i pića.

Milan Vučković naglašava da je još jedan važan benefit prilikom angažovanja nemačkih seniorskih eksperata i to što oni obično ostaju u nekoj vrsti kontakta i saradnje sa firmama u kojima su boravili.

- Istovremeno, oni postaju njihov važan kanal ka nemačkom tržištu, što olakšava uspostavljanje kontakata sa partnerima u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj - kaže Vučković.

Seniorski eksperti servis predstavlja najveću ekspertsku organizaciju u svetu, a u Srbiji je preko njega od 2005. godine do danas boravilo skoro 300 eksperata za različite grane industrije, kao i u državnim institucijama i lokalnim samoupravama.

Mreža za poslovnu podršku (BSN) aktivno radi na tome da usluge Seniorskog ekspertskog servisa približi domaćim kompanijama čiji menadžeri najčešće nisu upoznati sa mogućnošću da u svoje firme dovedu visokokvalifikovane i iskusne nemačke stručnjake po veoma povoljnim uslovima. Honorar i osiguranje za te eksperte pokriva nemačka država, a proces dodele stručnjaka traje manje od dva meseca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.