Izvor: RTS | Utorak, 13.10.2015.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekonomsko lobiranje za veće investicije

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Za privlačenje investicija potrebno je ozbiljno lobiranje, a tom temom bavili su se Ekonomski kokus Skupštine Srbije i Društvo lobista Srbije.

Prvo informacije, onda dobre veze i na kraju konkretni rezultati, tako bi izgledalo uspešno lobiranje. U Skupštini već postoji interesna grupa za ekonomsko lobiranje, skraćeno kokus, sastavljena od poslanika svih partija.

- Organizovali smo s američkom kompanijom "General Electric" dan dobavljača i očekujemo potpisivanje ugovora o uslužnoj proizvodnji više od 30 domaćih kompanija za "General Electric" - kaže predsednik Skupštinskog ekonomskog kokusa Vladimir Marinković.

Suština lobiranja je da se utiče na donošenje zakona koji će biti stimulativni za ulaganja. Kada je reč o lobiranju, pravila igre moraju da budu jasna, ništa ne može ispod žita.

- Mi smatramo da bi lobistička profesija trebalo da bude regulisana jednim snažnim zakonom gde bi postojala čak i obaveza donosioca odluka da lobiste primi i sasluša, jer lobisti su često nosioci informacija sa terena od raznih društvenih grupa i građana o onome što privreda i društvo traže - kaže Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

Lobista, prema rečima članova Društva lobista, imamo dovoljno. Kada je reč o lobiranju političara, tu imamo desetogodišnje iskustvo saradnje sa lobistima u Američkom kongresu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.