NavMenu

Poslovni forum Srbija-Slovačka početkom decembra u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.10.2015. 14:40
Komentari
Podeli

Marko Čadež, predsednik PKS i Dagmar Rečepkova, ambasadorka Slovačke u Beogradu, razgovarali su u ponedeljak o poslovnom forumu srpskih i slovačkih privrednika koji će biti organizovan u decembru, u okviru zasedanja Mešovite komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

Bilateralni odnosi Srbije i Slovačke veoma su dobri ali ima dosta mogućnosti za intenzivniju i efikasniju privrednu saradnju dve zemlje. Organizacija poslovnih foruma i bilateralnih susreta privrednika najbolji je način da se razmotre konkretni projekti i mogućnosti saradnje kompanija. Veliki je potencijal za investicije i kooperacije u sektoru energetike, saobraćaja, infrastrukture, IT, ekologije, agrara, malih i srednjih preduzeća, istaknuto je na sastanku u PKS.

Predsednik PKS upoznao je ambasadorku Slovačke sa procesom modernizacije i uspostavljanja jedinstvenog komorskog sistema Srbije. Cilj je, kako je istakao, da komora bude efikasan zastupnik interesa i servis privrede, podrška međunarodnom povezivanju i povećanju izvoza.

Ambasadorka Rečepkova ukazala je na veliku zainteresovanost slovačkih kompanija iz različitih privrednih grana da dođu u Srbiju i upoznaju se sa uslovima poslovanja i investiranja.

Bilateralni ekonomski odnosi Srbije i Slovačke uglavnom se baziraju na robnoj razmeni koju je u stalnom porastu ali i veliki deficit na srpskoj strani. Prošlogodišnja razmena vredela je oko 500 mil USD sa deficitom od 75,8 mil USD. Prema podacima Narodne banke Srbije, NBS, ukupna neto strana direktna ulaganja iz Slovačke u novcu od 2005. do 2013. godine iznose nešto više od 85 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.