NavMenu

Podaci NBS za prvo polugodište - osam banaka poslovalo sa gubitkom

Izvor: Blic Subota, 08.09.2007. 16:37
Komentari
Podeli

Od 36 banaka koliko ih trenutno posluje u Srbiji, njih 28 je za pola godine ostvarilo profit u ukupnom iznosu od 13,313 milijardi dinara. Istovremeno, osam banaka je poslovalo s gubitkom od 1,4 milijarde dinara. Klijenti ovih banaka ne bi trebalo da imaju razloga za brigu jer je osnovni izvor pokrića gubitka banaka njihov kapital.

Banke koje su ostvarile dobit su Raiffeisen banka, Vojvođanska banka, AIK banka, Banca Intesa, Societe Generale, UniCredit banka, Komercijalna banka, Hypo Group, Eurobank EFG štedionica i ProCredit banka.

Banke koje su ostvarile gubitak su A banka, Alpha banka, Credi banka, Erste banka, Findomestic banka, Meridian banka, Opportunity banka i Pireus banka.

Za prvih šest meseci prošle godine, bankarski sektor je iskazao gubitak od 3,77 milijardi dinara, a od 38 banaka 16 su poslovale sa gubitkom. Ove godine situacija je znatno bolja. Ukoliko se uzme u obzir da je za čitavu 2006. iskazana neto dobit banaka iznosila 15,911 milijarda dinara, zaključak je da je za ovogodišnjih šest meseci unapređena profitabilnost i sposobnost za zaradu bankarskog sektora u Srbiji.

- Iskazani gubitak osam banaka za prvo polugodište 2007. je relativno nizak, posmatrano pre svega u odnosu na kapital (5%) i u tom smislu je kontrolisan pa ne bi trebalo da ima negativne posledice za klijente tih banaka - kažu u Sektoru kontrole Narodne banke Srbije.

Ovakav stav u NBS obrazlažu činjenicom da je samo jedna petina banaka poslovala sa gubitkom, te da se njihov negativni finansijski rezultat ne može prepisati faktorima sistemske prirode, vezanim za opšte stanje na bankarskom tržištu. Poslovanje banaka sa gubitkom uslovljeno je i brojnim specifičnim faktorima i na kraju, poslovnom strategijom i ciljevima banke.

Od osam banaka koje su prvo polugodište 2007. okončale sa gubitkom četiri su gubitak iskazale i prošle godine - Alpha, Erste, Findomestic i Meridian banka.

- Procenu stepena "privremenosti" neprofitabilnosti ovih banaka nije moguće dati. Za Narodnu banku Srbije kao supervizora, od prvorazrednog je značaja obezbeđenost adekvatnog obima sopstevenih izvora za pokriće gubitaka banaka - naglašavaju u NBS.

Inače, kapital banaka prema podacima iz izveštaja "Bankarski sektor u Srbiji" dostigao je 260 milijardi dinara i uvećan je za 20,5% od kraja 2006. godine. Na kraju juna poslovalo je ukupno 36 banaka, od kojih su 22 u većinskom vlasništvu stranih akcionara, osam je u vlasništu države, a većinski vlasnici šest banaka su domaći akcionari i kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.