Izvor: EVROPA | Subota, 08.09.2007.| 15:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dušan Veličković, novi glavni i odgovorni urednik nedeljnika Evropa - sa velikim pojačanjima

Dušan Veličković
Dušan Veličković (Foto: b)

Dušan Veličković, jedan od najuglednijih srpskih novinara, postavljen je za glavnog urednika Evrope. Veličković je bio glavni urednik NIN-a i izdavačke kuće Alexandria Press. Autor je više knjiga i nekoliko filmova. Saradnik je brojnih novina i časopisa u svetu. Član je srpskog PEN centra.
Veličković će dužnost glavnog urednika Evrope preuzeti od sledećeg broja.

Na poziv Dušana Veličkovića, redakciji Evrope će se, kao urednici, autori i saradnici, pridružiti Igor Marojević, Nastasija Radović, Brus Sterling, Ričard Bern, Jens-Martin Eriksen i Bojana Mijović.

Igor Marojević je istaknuti pisac mlađe srednje generacije, autor više romana i zbirki priča. Prevođen je na nekoliko jezika i izvođen u srpskom i španskom pozorištu. Učestvovao je u uređivanju časopisa Biblioteka Alexandria i kulturnih rubrika nekoliko domaćih dnevnih i nedeljnih listova, pisao kolumne za danski Weekendavisen i barselonski Lateral. Član je srpskog i katalonskog PEN centra. Igor Marojević će u Evropi biti zamenik glavnog urednika.

Nastasija Radović, jedna od vodećih beogradskih novinarki, dopisnica podgoričkog Monitora, jedan od osnivača beogradskog časopisa Republika, članica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Brus Sterling (Bruce Sterling), jedan od najpoznatijih američkih pisaca naučne fantastike, zajedno s Vilijamom Gibsonom osnivač je takozvanog sajber-pank pokreta, teoretičar savremenih medijskih tehnologija i komunikacija, profesor na European Graduate School u Švajcarskoj i Art Center College of Design u Pasadeni.

Ričard Bern (Richard Byrne), urednik američkog nedeljnika Chronicle for Higher Education, saradnik Washington Posta i časopisa Foreign Policy. Autor je romana Luckyboys i drame Burn Your Bookes, za koju je dobio prvu nagradu na pozorišnom festivalu u Pragu.

Bojana Mijović, jedna od najpopularnijih blogerki na prostorima bivše Jugoslavije, čiji blog ima na hiljade poseta svakog meseca. Živi na Cetinju.

Jens-Martin Eriksen, vodeći danski pisac, dobitnik nagrade za životno delo i ugledni spoljnopolitički komentator danskih novina. Živi u Kopenhagenu i Lavinjiju u Švajcarskoj.

izvor :

Dušan Veličković
Dušan Veličković (Foto: b)
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.