Izvor: Tanjug | Četvrtak, 08.10.2015.| 13:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Neophodan razvoj preduzetništva - EBRD i banka Intesa spremili 5 mil EUR za preduzeća koja vode žene

U preduzetništvu u Srbiji žene su zastupljene sa svega 30%, a Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost nastojaće da im da podršku, podstiče ih da pokreću biznise kako bi bile jedan od pokretača privrednog razvoja zemlje, poručila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Kordinacionog tela Zorana Mihajlović.

Ona je prilikom predstavljanja programa "Žene u biznisu" u hotelu "Metropol" zahvalila predstavnicima EBRD na pomoći u razvoju i podsticanju ženskog preduzetništva.

- Zahvalni smo za svaki napor i svaki projekat koji može da pomogne i što danas razgovaramo o novim projektima koje EBRD može da ponudi na terenu upravo za rast ženskog preduzetništva - rekla je Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je dodala da su žene u preduzetništvu u Srbiji zastupljene ispod 30%, i da je važno da im se pomogne, odnosno da imaju podršku i da se podstiču da otvaraju biznise kako bi se kod njih stvori duh preduzetništva i da bi bile jedne od pokretača privrednog razvoja.

Mihajlović je ukazala da su žene u Srbiji danas u manjem procentu vlasnice poljoprivrednih gazdinstava i kompanija, kao i da su manje plaćene od muškaraca. Takođe je rekla da je važno da se omogući da žene budu više uključene i u politički život.

Na skupu su se obratili i direktor Kancelarije EBRD u Srbiji Danijel Berg, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa Draginja Ðurić i viši program menadžer Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Maria Liungman.

Banka Intesa i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavile su program podrške razviju ženskog preduzetništva u Srbiji "Žene u biznizu". Za realizaciju je EBRD obezbedila kreditnu liniju od 5 mil EUR čija sredstva banka Intesa plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.