NavMenu

Ukupna premija osiguranja porasla više od 15%

Izvor: Tanjug Sreda, 07.10.2015. 15:36
Komentari
Podeli
Ukupna premija u sektoru osiguranja u drugom tromesečju iznosila je 41,1 milijardu dinara, što je rast od skoro 16% u odnosu na isti period prošle godine. U strukturi premije, kako pokazuje Izveštaj za drugo tromesečje u sektoru osiguranja koji je objavila Narodna banka Srbije (NBS), učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 78,7%, a učešće životnih osiguranja 21,3%.

Rast učešća životnih osiguranja sa 20,4% u istom periodu prethodne godine posledica je nominalnog rasta tih osiguranja od 21,3%. Premija neživotnih osiguranja u drugom kvartalu beleži rast od 14,5% u odnosu na isti period 2014. godine.

Premija osiguranja od autoodgovornosti ostvarila je rast od 39,2%, dok su premija imovinskih osiguranja, premija osiguranja od posledica nezgode i premija osiguranja motornih vozila - kasko zabeležile pad od 4,1%, odnosno 1,2% i 0,7%.


Osiguranje od posledica nezgode koje, između ostalih, obuhvata i obavezna osiguranja kao što su osiguranje putnika u javnom saobraćaju i osiguranje zaposlenih od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom, u drugom tromesečju godine beleži učešće od 5%.

Ako se uporede učešća premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja uočava se njegov blag rast sa 2,3% u drugom tromesečju 2014. godine na 2,4% u istom periodu ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.