NavMenu

NLB banka dodelila 1,4 miliona dinara za tri najbolja projekta u oblasti organske hrane

Izvor: eKapija Sreda, 07.10.2015. 15:11
Komentari
Podeli
NLB banka Beograd nagradila je tri najbolja projekta u oblasti organske proizvodnje i prerade hrane za 2015. godinu. Ovo je četvrti konkurs NLB banke za najbolje projekte iz ove oblasti a nagrađenima je dodeljeno 1,4 miliona dinara za unapređenje organske proizvodnje.

Odluku o nagrađenima donela je komisija nakon pregledanih prijava više od 40 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom i preradom hrane.

Najbolji projekat gazdinstva Grujičić iz Uba nagrađen je novčanom donacijom od milion dinara, drugu nagradu od 300.000 dinara pripao je Stevici Kracunijelu iz Bele Crkve a treću nagradu i 100.000 dinara dobio je projekat Milorada Aćimovića iz Futoga.

Od ukupno prispelih projekata na NLB Organic konkurs 61% odnosi se na biljnu proizvodnju, među kojima dominiraju projekti u oblasti voća i povrća. Stočarska proizvodnja zastupljena je sa 17% dok ostali objedinjeni projekti (biljna i stočarska proizvodnja i prerada) obuhvataju 22%.

Prema poslednjim dostupnim podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ukupan broj sertifikovanih organskih proizvođača u Srbiji iznosi 292.

Ovogodišnji Organic konkurs NLB banke pokazao je još veće interesovanje sertifikovanih proizvođača u odnosu na prošlogodišnji. Od ukupnog broja ponuđenih projekata koji su pristigli na konkurs 41% su poslali proizvođači koji imaju sertifikovanu proizvodnju dok su ostali u procesu konverzije odnosno njene sertifikacije ili pripreme za konverziju.

Najveći broj projekata potiče od proizvođača u čijim su se domaćinstvima mlađi članovi opredelili da nastave da se bave poljoprivrednom proizvodnjom ili se školuju za ovakav vid proizvodnje.

Projekti u okviru konkursa pristigli su iz 24 opštine Srbije. Najveći broj projekata - njih 17 lociran je na području velikih gradskih centara poput Beograda, Zrenjanina i Novog Sada.

Osim što žele da osavremene svoju proizvodnju, finansijska sredstva ovim mladim poljoprivrednicima potrebana su i da kompletiraju svoju ponudu. Trenutno su najpotrebnije sušare za preradu voća, kao i oprema, zatim traže objekte za smeštaj živine zbog prerade živinskom mesa, ali im je potrebna i oprema za navodnjavanje, posebno kada je reč sistemu "kap po kap".

Postoje i oni koji idu korak dalje, rekao je predsednik komisije Milan Adamović, tako da se na konkurs javio poljoprivrednk koji je imao zahtev za objekat za pasterizaciju mleka ali i nešto novo na našim prostorima a to je poljoprivrednik sa idejom da produži sezonu, odnosno da napravi sistem za grejanje plastenika.

Iz NLB kažu da su im poljoprivrednici jedni od najboljih klijenata jer broj kredita u poljoprivredi beleži dvocifren rast, a kašnjenja u otplati su minimalna. Predsednik Izvršnog odora NLB banke Branko Greganović kaže da je agroproizvodnja jedan od fokusa NLB banke i da zato planiraju širenje u ovom sektoru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.