NavMenu

U obnovi poljoprivrednih zadruga spas za selo - Proizvođači čekaju novi zakon

Izvor: RTS Sreda, 07.10.2015. 11:46
Komentari
Podeli

(Foto: Shutterstock)
Veliki trud, a zarada mala - ovako poljoprivrednici opisuju svoju delatnost kada nemaju gde i kome da prodaju robu. Zato šansu vide u novom zakonu o zadrugama koji, između ostalog, predviđa pravila za osnivanje i obnovu zadruga. Posle skoro dve decenije, u Skupštinu ovaj zakon treba da stigne do kraja 2015. godine.

U prostorijama poljoprivredne zadruge u Vrčinu, koja je osnovana pre više od 100 godina, danas je pekara. Stariji poljoprivrednici pamte kako su pre nekoliko decenija na isto mesto umesto da kupe hleb, dolazili da prodaju voće. Nadaju se da bi ponovo, udruženim snagama, mogli da naplate svoj rad.

- Mnogo bi značilo da bi one proizvode koje imamo mogli da damo u otkup, da ne idemo da molimo po pijaci jer nemamo nigde tržište zagarantovano - kaže poljoprivrednik Dragan Jakšić.

Poljoprivrednik Vladimir Teofilović kaže da zadruga treba da bude prvi i osnovni prijatelj svakog domaćina i poljoprivrednika, ukrupnjavanje domaćinstava, zajednički nastup i plasiranje zajedničkih proizvoda kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Danas, tek poneki magacin od 1.502 zadruge, koliko ih ima u Srbiji, nije prazan, što poljoprivrednicima uliva nadu.
Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, kaže da su sve što postoji u selima gradile zadruge i udruženi poljoprivredni proizvođači. Prema njegovim rečima, potrebno je da se zadruge ponovo reafirmišu, što bi bio spas za selo.

- Imamo primera u praksi da se pojave inokupci – jer je sada važna proizvodnja za poznato tržište, bez toga ne može da se funkcioniiše – pojave se inopartneri i mi nemamo količinu - ističe Nikola Mihailović.


Najmanje pet osoba sa po sto dinara početnog kapitala moglo bi da osnuje zadrugu, predviđa novi zakon. Ulog mali, ali korist velika, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju kako Srbija sa dugogodišnjom tradicijom zadrugarstva može da parira i najrazvijenijim zemljama EU.

- Zakon će omogućiti jednostavno osnivanje zadruga, poslovanje sa niskim administrativnim troškovima i definisaće jasne imovinske odnose unutar zadruga, a regulisaće nagomilane višegodišnje probleme stare zadružne imovine.

Sve to predstavlja dobar temelj za razvoj starih zadruga i osnivanje novih - kaže Vlado Kovačević, savetnik za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine.

Samo da zadruga ne ostane mrtvo slovo na papiru, najveći je strah poljoprivrednika. Kako se nadaju, otvaranje zadrugarskih vrata značilo bi i oživljavanje mnogih pustih i davno zaboravljenih srpskih sela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.