NavMenu

Srpske kompanije prave avio-komponente za svet - "Konolek" radi za "Airbus", vršački "Wing" za proizvođače jedrilice

Izvor: RTS Utorak, 06.10.2015. 14:24
Komentari
Podeli
(Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Mala preduzeća koja su većinom pokrenuli bivši radnici nekadašnjih velikih firmi poput "Utve" ili "Prve petoleteke", sada uspešno rade i izvoze avio-komponente u Evropu i svet. Zemunska firma "Konolek" je dobavljač kompanije "Airbus" za specijalne alate koji se koriste u fazi održavanja aviona.

Ovo je i prva firma na Balkanu koja radi za najvećeg evropskog proizvođača aviona, a prednosti su joj stručan kadar, precizna izrada od kvalitenih materijala, dobre cene i redovna isporuka.

Direktor "Konoleka" Andrej Ekmedžić kaže da je osam godina radio za "Airbus".

- Odatle sam doneo neka bitna znanja koja su potrebna da unapredimo proizvodnju. Za sada su naši klijenti zadovoljni sa nama i mi sa njima - navodi Ekmedžić.

Firma iz Vršca, "Wing", trenutno isporučuje delove od kompozitnog materijala za najpoznatije fabrike jedrilica u svetu. Čak 90% proizvodnje odlazi u izvoz, najviše u Nemačku.

Vuk Dragović iz kompanije "Wing" napominje da je firma iz Beograda, a da se fabrika nalazi u Vršcu. Nekada je u tom gradu poslovao "Jastreb" koji je proizvodio jedrilice od kompozitnih materijala.

- Ta fabrika je ugašena, a mi smo na neki način nastavili tu tradiciju i sada u pogonima proizvodimo jedrilice i strukture za ultra-lake avione - dodaje Dragović.

Organizator susureta privrednika i "Airbusa" je SIEPA, agencija za podsticanje izvoza. Kako kažu u toj agenciji, oni su na razne načine već pomogli privatne firme koje žele da sarađuju sa tom kompanijom.

- SIEPA je u prošlosti imala programe kojima je sponzorisala uvođenje potrebnih sertifikata kako bi kompanije mogle da konkurišu i da se bave vazduhoplovstvom - napominje v. d. direktora SIEPA Nenad Bjelogrlić.

Na biznis forumu učestvovala je i Vojska Srbije, koja je prezentovala svoje proizvodne i razvojne kapacitete. To je veoma važno pošto "Airbus" ne proizvodi samo avione, već i druge letelice i helikoptere, pa se tako asortiman raznih delova i njihovih narudžbina širi.

Na srpskim firmama je da se organizuju i da odgovore na zahteve koji će odmah po završetku ovog skupa stići iz "Airbusa" na mnoge adrese u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.