Izvor: Tanjug | Utorak, 06.10.2015.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Opština Gornji Milanovac opredelila još 2 miliona dinara za poljoprivrednike

Predstavnici opštine Gornji Milanovac započeli su isporuku krečnog materijala, radi smanjenja kiselosti zemljišta i poboljšanja kvaliteta njiva toj teritoriji, saopšteno je u utorak iz lokalne samouprave.

Neophodna količina je 454.050 kg za 75 domaćinstava kojima je zemljište kiselo, a za ove namene iz budžeta opredeljena su sredstva u iznosu od 2 miliona dinara.

Kako je precizirano, krečni materijal određenog sastava upakovan je u džakove od po 50 kg i isporuka će biti vršena tokom oktobra.

Na osnovu Obaveštenja i javnog poziva zainteresovanim poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije opštine Gornji Milanovac za kalcifikaciju - smanjenje kiselosti obradivog poljoprivrednog zemljišta od I do VII katastarske klase, prikupljeno je 217 uzorka za 85 domaćinstva, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Analiza zemljišta - uzoraka na Ph vrednost urađena je u Poljoprivrednoj, stručnoj, savetodavnoj službi u Čačku, na osnovu koje je određena potrebna količina krečnog materijala i preračunata na dva hektara po domaćinstvu koliki je limit.

Sa isporukom se otpočelo na osnovu tačno određene i preračunate količine potrebnog krečnog materijala i sprovodenog postupaka javne nabavke za 454,05 t.

Nakon ispoštovanih svih naophodnih postupaka, pristupilo se i zaključenju Ugovora o nabavci i prevozu krečnog materijala sa "Kamenolomom Slovac" doo, sa sedištem u Lajkovcu.

Inače, imajući u vidu izuzetan značaj poljoprivrede za ekonomsku stabilnost i održiv razvoj lokalne samouprave, opština Gornji Milanovac za 2015. godinu obezbedila je agrarni budžet za potrebe razvoja ove graneu u iznosu od 35 miliona dinara.

Za kalcifikaciju i nabavku protivgradnih raketa opredeljeno je po 2 miliona dinara, za naknade protivgradnim strelcima 1,75 miliona dinara, posetu poljoprivrednom sajmu 100.000 dinara, pomoć udruženjima iz oblasti poljoprivrede 200.000 dinara, a kao poseban vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima - podsticajna sredstva u iznosu od 28,95 miliona dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.