NavMenu

Na najvećem sajmu hrane na svetu učestvuju 22 firme iz Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 06.10.2015. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Na najvećem sajmu hrane na svetu - "Anuga", koji se održava od 10. do 14. oktobra u Kelnu u Nemačkoj, pod nazivom "Okusi budućnost", učestvovaće 22 izlagača iz Srbije. Sajam će ove godine ugostiti 7.063 firmi iz 108 zemalja sveta, a srpske kompanije će na sajmu predstaviti voće i povrće i prerađevine od voća i povrća.

- Na poslednjem sajmu "Anuga", srpske firme sklopile su poslove vredne oko 2 mil EUR. Na ovogodišnjem sajmu u Kelnu moglo bi biti i više srpskih predstavnika, koji žele da izvoze proizvode u Nemačku, Evropu i svet. Kod nas još nije u dovoljnoj meri shvaćena važnost ove velike manifestacije – napominje za "Market network" Danilo Šuput, zastupnik sajma u Kelnu za Srbiju i Crnu Goru iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Koliko je veliko interesovanje svetskih kompanija za sajam "Anuga", najbolje svedoči podatak da vodeći svetski proizvođači hrane svoje mesto na sajmu rezervišu godinu dana unapred.

- Nemoguće je prijaviti se na ovaj sajam jedan ili dva meseca pre početka manifestacije – ističe Šuput i poziva srpske kompanije da ubuduće svoje mesto rezervišu na vreme.

Ove godine u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Privredne komore Srbije (PKS), na dva štanda učestvuje petnaest srpskih privrednika, dok sedam kompanija iz Srbije samostalno izlaže.

Sajam "Anuga", koji se organizuje svake druge godine, otvoriće Kristijan Šmit nemački ministar za ishranu i poljoprivredu. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka. Na sajmu će biti predstavljeni organski proizvodi, regionalni specijaliteti, funkcionalna hrana, košer i halal proizvodi, peciva, pića, mlečni proizvodi, meso, veganske i vegeterijanske namirnice, nove robne marke.

Pored zemlje partnera Grčke koja će se predstaviti sa 210 izlagača, jedna od vodećih zemalja po broju firmi koje će učestvovati na sajmu biće i Italija sa 993 predstavnika, Nemačka sa 769, Kina sa 432 i Turska sa 278 izlagača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.