Izvor: eKapija | Ponedeljak, 05.10.2015.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Drugi "Developers mDay" okupio više od 200 web profesionalaca

Drugi po redu "Developers’ mDay" održan je 26. septembra 2015. godine u prostorijama "Heineken" pivare u Novom Sadu. Ovogodišnji "mDay" okupio je više od 200 programera i drugih stručnjaka za IT i internet koji su došli da iz prve ruke, od predstavnika nekih od najuspešnijih domaćih kompanija i internet portala, dobiju važne informacije o najnovijim web tehnologijama i njihovoj primeni u praksi.

Ulogu domaćina ove godine je preuzeo Aleksandar Nedeljković, finansijski direktor kompanije "Mainstream" i rođeni Novosađanin, koji je pozdravio prisutne i otvorio skup.

Prvi govornik bio je Ilija Studen, direktor i osnivač domaće kompanije A51, koja stoji iza jednog od najpopularnijih svetskih rešenja za upravljanje projektima "ActiveCollab". O mogućnostima automatizacije upravljanja infrastrukturom govorio je Siniša Maksenčuk, Linux System Administrator u kompaniji "Infostud", dok je Bogdan Kecman izneo svoje viđenje o mogućnostima korišćenja direktne veze sa InnoDB database engine-om koji pokreće MySQL Server, bez upotrebe SQL komandi. Marko Uskoković iz "Mainstream"-a je na praktičnom primeru pokazao prednosti upotrebe "Rancher"-a, rešenja za orkestriranje primene Docker kontejnera koji služe za automatizaciju instalacije i pokretanja raznih aplikacija.

Ovogodišnji mDay je imao i goste iz inostranstva, pa je o iskustvima u upotrebi full text search servera za geolokacijske pretrage govorio Petar Obradović, PHP developer iz hrvatske firme "Trikoder".

Drugi Developers’ mDay završen je panel diskusijom koju je vodio Nemanja Čedomirović, Project Manager u kompaniji "Orange Hill Development", a u kojoj su učestvovali predstavnici domaćih udruženja okupljenih oko popularnih web tehnologija: Miloš Jovanov (PHP Srbija), Mladen Đurić (Drupal Srbija), Milan Ivanović (WordPress Srbija) i Slobodan Stojanović (JavaScript Srbija). Prva tema bila je zapošljavanje u IT industriji, a učesnici su se saglasili da postoji veliki potencijal i da sa visokoškolskih ustanova i dalje ne stiže dovoljno stručnih kadrova. Naglašeno je i da su okupljanja i konferencije odličan vid neformalnog obrazovanja i širenja zajednice, ali da ovakvim vidovima sticanja specifičnih znanja nedostaje priznanje od autoriteta u obrazovanju.

Učesnici panela zaključili su i da velika potražnja za kadrovima uslovljava angažovanje mladih i neiskusnih junior developera na odgovornijim pozicijama, kao i veliku fluktuaciju kadrova između firmi, čime se smanjuje motivacija kompanija da ulažu u edukaciju zaposlenih.

Na ovom panelu govorilo se i o položaju žena u developerskoj zajednici, gde je kao pozitivan primer istaknuto lokalno udruženje globalne inicijative "Rails Girls", kao i o mogućnostima i ograničenjima koje kompanijama donosi rad na daljinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.