NavMenu

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju funkcioniše - Povećan srpski izvoz u EU

Izvor: RTS Ponedeljak, 05.10.2015. 11:20
Komentari
Podeli

Nedavna blokada granice sa Hrvatskom još jednom je ukazala na to koliko je Evropska unija (EU) važan trgovinski partner. Prošle su dve godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), izvoz raste, u prvih šest meseci ove godine izvoz na tržište Unije veći je za 10%.

Preduzetnik iz Požege, Vladimir Pavlović, već deceniju posluje sa firmama iz EU. Čak 80% proizvodnje iz valjaonice aluminijuma izvozi na evropsko tržište. Taj put je, tvrdi, krčio bez podrške države, ali kaže da ima koristi od sporazuma Srbije i EU koji se delom odnosi na slobodnu trgovinu.

- Taj ugovor je sam po sebi uspeo da malo osigura to neko poslovanje posle niza godina u kojima smo imali velikih problema sa poslovanjem sa stranim zemljama - ukazuje Pavlović.

Izvoz bez carina omogućava našim privrednicima da budu konkurentniji od onih čije zemlje nemaju ugovor o slobodnoj trgovini sa EU, kažu nadležni, objašnjavajući da tako podstiču domaću privredu na izvoz.

- Što se tiče direktnog subvencionisanja izvoza, to međunarodnim pravilima trgovinske politike nije dozvoljeno i to je navedeno i u samom SSP. Kada pogledamo 2014. i šest meseci ove godine u izvozu nama dominiraju proizvodi višeg stepena obrade, automobili, električne mašine, oprema, gume, a manje poljoprovreda, i to je znak da se više industrijalizujemo i da više izvozimo proizvode koji su skuplji - podseća pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Bojana Todorović.

Dok je nekima otvoreno tržište dobra šansa da prošire biznis, manjim poljoprivrednicima preti propadanje. Uprkos kvalitetnim proizvodima sve teže se nose sa jakom evropskom konkurencijom, koja može da ponudi povoljnije cene. Pozivaju državu da im više pomaže.

- Ne postoji nikakva mogućnost da imamo iste uslove subvencionisanja i prelevmana u odnosu na EU, tako da je naš ambijent takav da mi plaćamo naftu isto tako skupo kao što je u EU, čak i skuplje, i uslovi pod kojima mi radimo su mnogo teži nego u EU - naglašava direktor Zemljoradničke zadruge "Agrosoj" u Neuzini, Ištvan Vereš.


Pomoć poljoprivrednicima je onolika koliko budžet dozvoljava, napominju u Ministarstvu trgovine. Ističu i da ih država štiti od nekontrolisanog uvoza koji može da im nanese štetu. Tako je ove godine više puta reagovala zbog prekomernog uvoza mleka, mlečnih proizvoda i živih svinja iz EU, privremeno podižući dažbine. Pored ekonomskih efekata, SSP utiče i na naše pregovore sa EU.

- Mi ove godine, kao i prethodnih, otkako se primenjuje Sporazum, očekujemo pozitivnu ocenu. Odnosno, očekujemo da Evropska komisija konstatuje da se Sporazum neometano primenjuje i da nemamo nikakvih otvorenih pitanja u primeni Sporazuma - ističe v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije, Ksenija Milenković.

Primena SSP jedan je od testova koji pokazuje koliko je Srbija spremna da ispuni kriterijume za članstvo u Uniji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.