Izvor: B92/Tanjug | Nedelja, 04.10.2015.| 17:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Multinacionalne kompanije bore se za litijum u Argentini - Nova groznica trese svet, ovog puta nije zlatna

Potražnja litijuma za baterije neprestano raste, a multinacionalne rudarske kompanije bore se oko prava na eksploataciju nalazišta ovog metala u Argentini. U toj zemlji se, zajedno sa Bolivijom i Čileom, nalazi 70% svetskih rezervi litijuma. Eksploatacija litijuma nije dozvoljena u Boliviji zbog protivljenja lokalnog stanovništva iz Salar de Ujunija, dok Čile više ne izdaje dozvole za nove koncesije.

- Argentina u pokrajinama Katamarka, Salta i Huhui raspolaže ogromnim količinama najkvalitetnijeg litijuma na svetu – izjavio je je AFP argentinski ministar rudarstva Horhe Majoral i dodao da je to mineral na koji Argentina jako računa. – Argentina leži na 128 miliona tona potencijalnog litijuma karbonata, vitalnog elementa za proizvodnju baterija.

U planinskom regionu Puna, u podnožiju Anda, leže pustinje soli iz kojih se dobija litijum, garant dugog trajanja baterija. U 2014. svetska potražnja litijuma iznosila je 170.000 tona litijum karbonata. Veliki broj američkih, japanskih i južnokorejskih kompanija već investira u proizvodnju litijuma u Argentini.

- Ne nameravamo da odobrimo sve potencijalne investicije u litijum. Svi mogući proizvođači automobila žele da prodru na argentinsko tržište – objasnio je Majoral.

Japanske kompanije "Toshiba" i "Mitsubishi", kao i južnokorejski "Posco" počeli su proizvodnju litijuma u pokrajini Huhi na granici sa Čileom i Bolovijom. Francuska grupacija "Eramet" otkrila je ogromno nalazište sa više od sedam miliona tona karbonata litijuma na tromeđi između Argentine, Bolivije i Čilea, u pokrajini Salta. Projekat "Erameta" još nije ušao u fazu proizvodnje, a procene su da će eksploatacija tog nalazišta, u koje će francuska kompanija uložiti 260 mil USD, trajati duže od 40 godina.

Očekuje se da će u nalazištu Santa Rosa Grande godišnja proizvodnja do 2019. biti oko 20.000 tona litijum karbonata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.