NavMenu

Gorke pege na jabukama - kako ih sprečiti?

Izvor: Novosti Nedelja, 04.10.2015. 10:47
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Gorke pege su posledica fizioloških promena u biljci, a javljaju se na plodovima jabuke i kruške i ponekad dunje. Prvo se pojave u unutrašnjosti ploda obično oko semene kućice. Na površini ploda, pege su vidljive tek 7-10 dana pred berbu. To su okrugle i nepravilne male jamice, prečnika 2,5-3,5 mm i najčešće se nalaze u gornjoj polovini ploda.

Uglavnom se javljaju na plodovima vršnih grančica i to najčešće su kod sorti jabuka jonatan, melroz, ajdared, crveni i zlatni delišes. Na pojavu najčešće utiču ekološki uslovi gajenja jabuka, odnosno izrazita transpiracija ploda u vegetaciji, način čuvanja plodova kao i od nekih biogenih elemenata neophodnih u toku vegetacije.

Visoke temperature za vreme vegetacije, takođe pogoduju ovoj pojavi. Primećeno je i da se naročito javljaju na mladim i starim stablima, male rodnosti i krupnih plodova. Kasnije se na plodovima pojavljuju i zbog izražene transpiracije u drugoj polovini vegetacije. Tako da ako proredimo plodove i tom prilikom ostavimo veliki broj listova po plodu, zbog uvećane transpiracije, uvećava se i broj gorkih pega.

A kako sprečiti pojavu gorkih pega? Prvo treba obaviti agrohemijsku analizu zemljišta. Ukoliko je zemljište kiselo (ispod rN 5,0) treba ga unošenjem kalcijuma dovesti do rN 6,5. Što je složeniji postupak više se preporučuje tretiranje sa 2% rastvorom hlornog kreča. Tada se obično smanjuje broj gorkih pega za šest puta. Prskanje se obavlja najmanje dva puta u vegetaciji i to početkom i krajem avgusta. Najbolji rezultati se postižu sa četiri prskanja i to prvo krajem juna, drugo krajem jula, treće početkom avgusta i četvrto krajem avgusta. Ukoliko je izostavljeno tretiranje u toku vegetacije, ono se može donekle nadoknaditi potapanjem plodova u rastvor 2% kalcijum-nitrata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.