NavMenu

NBS tvrdi da Jedinstveni registar računa ne ugrožava štednju

Izvor: Tanjug Subota, 03.10.2015. 11:21
Komentari
Podeli
Novoformirani Jedinstveni registar računa ne ugrožava štednju, poručuju iz Narodne banke Srbije (NBS), dodajući da je mogućnost da izvršitelj naplati dug iz štednje postojala i ranije, a novo je samo to da su sada podaci o računima dužnika objedinjeni u jednom registru.

NBS je na ovaj način reagovala na medijske navode poslednjih dana u kojima se naplata izvršitelja iz pojedinih oblika imovine, pa i štednih depozita, dovodi u vezu sa novoformiranim Jedinstvenim registrom računa, te je na sajtu www.nbs.rs objavila, kako je navedeno, "otklanjanje nedoumica".

- Godinama su sva sredstva izvršenja, pa i ono koje se odnosi na naplatu iz štednih depozita, propisana Zakonom o obezbeđenju i izvršenju, a shodno praksi savremenog sveta, i nije reč ni o kakvoj novoj odredbi - konstatuje NBS.

Organi koji su nadležni, kako piše, imali su i pre – a imaće i dalje – pravo uvida i u podatke o stanju i prometu na računima i firmi i građana koja su strane u određenom sudskom, poreskom, izvršnom i drugom postupku. Te podatke će i nakon formiranja registra moći da dobiju isključivo direktno od banaka, jer ih registar ne sadrži, navodi NBS. Registar, preciziraju, sadrži jedino i isključivo podatke o računima tih osoba, odnosno brojevima računa, kao i podatke kod kog pružaoca platnih usluga se oni vode, ali nema podataka o stanju i prometu.

- Ni NBS ni njeni zaposleni u bilo kojoj fazi vođenja ovog registra ne dolaze u posed tih podataka - navodi centralna banka.

Podaci iz Jedinstvenog registra računa koji se odnose na građane koji ne obavljaju delatnost nisu javno dostupni i na njih se primenjuju odredbe o tajnosti podataka utvrđene ovim zakonom i propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

- Pravo pristupa podacima o računima fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost iz ovog registra imaju samo organi koji su za to ovlašćeni zakonom – koji rade nadzor nad pružaocem platnih usluga, sudovi, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Poreska uprava, izvršitelji i drugi nadležni u izvršnom postupku. I to samo za potrebe postupaka - ističe NBS.

Cilj uvođenja registra je, dodaju iz NBS, brži pristup informacijama o računima kod istraživanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanja pranja novca, finansiranja terorizma i slično, ali i olakšana identifikacija računa u ostavinskom i sličnim postupcima, kao i računa dužnika u poreskom, sudskom i izvršnom postupku, recimo kod neplaćanja alimentacije.

Registri računa godinama postoje ne samo u zemljama u okruženju, već i u brojnim zemljama Evropske unije, i njihova namena je ista. Međunarodne organizacije koje uspostavljaju standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma nalažu formiranje ovakvih centralizovanih baza kako bi borba protiv krivičnih dela bila efikasnija, a uspostavljanje takvog mehanizma proizlazi i iz propisa EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.