NavMenu

Nelojalna konkurencija veliki problem za privrednike - Trećina firmi posluje u sivoj zoni

Izvor: Politika Subota, 03.10.2015. 09:58
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Više od dve trećine firmi u Srbiji sve novčane transakcije obavlja preko tekućeg računa, ali trećina poslove završava gotovinom. Poslovanje u sivoj zoni dovodi do obaranja cena, što je čak 74% kompanija navelo kao najveću štetu koju trpe zbog nelojalne konkurencije. Isto toliko anketiranih potvrdilo je da im poslovanje u ovakvom okruženju smanjuje promet, dok je 13% firmi navelo da nemaju umanjenja godišnjih prihoda zbog konkurencije koja posluje na crno, pokazuje najnovije NALED-ovo istraživanje o poslovanju u Srbiji.

Prema istom izvoru, kompanije su priznale da više od četvrtine radnika u njihovoj delatnosti nije prijavljeno, a gotovo 40% zaposlenih nije prijavljeno na celokupnu zaradu. Zabrinjava podatak da su anketirane kompanije priznale da trećina firmi u njihovoj delatnosti posluje delimično i u sivoj zoni, odnosno da se trećina prometa obavlja bez plaćanja poreza.

– Kao i u ranijim istraživanjima došli smo do saznanja da polovina kompanija ističe da u njihovoj delatnosti postoje preduzeća koja nisu prijavljena. Oni se slažu sa stavovima da siva ekonomija ugrožava bezbednost i zdravlje potrošača i da je ovakav način poslovanja jedan od razloga što država nema dovoljno novca da uloži u zdravstvo, obrazovanje, javni prevoz, puteve - kažu u NALED-u.

Suzbijanje sive ekonomije zato je, po mišljenju domaćih privrednika, na trećem mestu koraka koje bi vlada trebalo da preduzme radi poboljšanja uslova poslovanja. Ipak samo 9% anketiranih veruje da će preduzeća koja rade na crno biti otkrivena, kažnjena i da će ta kazna biti plaćena. Inače 44% kompanija smatra da će većina konkurenata koji rade na crno nastaviti da posluju u sivoj zoni i posle izrečene kazne.

Predstavnici kompanija u Srbiji generalno nisu zadovoljni napretkom u poslovanju. Osim što su opterećeni nelojalnom konkurencijom, opterećuju ih razni porezi, ali drugi nameti. Zanimljivo je da je, u odnosu na prethodni period i ranija istraživanja, manji broj firmi koje se žale na probleme koje izaziva dobijanje građevinskih dozvola kao i procedure na koje ih obavezuje Zakon o radu.

Istraživanje je pokazalo da je slaba kupovna moć najveći problem sa kojim se suočavaju kompanije u Srbiji i čak 88% anketiranih je to potvrdilo. Osim toga poslovanje otežavaju i česte promene propisa i nametanje nepotrebnih troškova kao i visoke poreske stope, što je kao problem navelo čak 75% anketiranih.

Firme:
NALED NALED
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.