Izvor: Tanjug | Petak, 02.10.2015.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Većina zemalja EU ne želi GMO

Od 28 članica EU, njih 15 zahteva potpuno uklanjanje genetski modifikovanih organizama (GMO) sa svoje teritorije, pošto se prilbližio rok za opredeljenje o novim evropskim propisima o GMO usevima, saopštio je portparol Evropske komisije.

Rastuća lista članica koje zadaju udarac biotehnološoj industriji, jer žele potpunu zabranu uzgajanja GMO na svojim teritorijama, uklučuje i najznačajnije zemlje kao što su Nemačka i Francuska.

Britanija takođe traži zabranu za Škotsku, Vels u Severnu Irsku, ostavljajući samo Engleskoj slobodu da dobrovoljno dozvoli gajenje GM biljaka.

Na listi onih koji traže potpunu zabranu, nalaze se i Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Letonija, Holandija i Poljska. Belgija je odlučila da Valoniju zadrži bez GMO useva. Države članice imaju rok do 3. oktobra da odbace novo široko evropsko zakonodavstvo o GMO usevima.

Ti nacionalni zahtevi moraju biti dostavljeni velikim multinacionalnim kompanijama kao što su "Monsanto" i "Dow", sa ciljem da se spreči uzgajanje GMO, koji je već EU odobrila, u procesu autorizacije.

EU je već uklonila više od 70 GMO proizvoda, uključujući hranu za ljude i životinje i rezano cveće. Agrokompanije imaju pravo da se suprotstave zahtevima da ti GMO proizvodi budu zabranjeni u pojedinim zemljama članicama, prenosi AFP.

Ako to čini, država članica može da se pozove na ozbiljne razloge za zabranu, kao što su specifična životna sredina ili poljoprivredna pitanja.

Neke zemlje EU strahuju da GM hrana predstavlja potencijalnu opasnost po javno zdravlje i da može loše da utiče na ugled lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Za neke druge zemlje, GMO predstavlja osnovnu tehnologiju koja se ne može zanemariti, kao ključ za ishranu rastuće svetske populacije.

Srbija, kako je pre nekoliko dana poručio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović, nikada neće dozvoliti kultivisanje GMO semena na svojim poljima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.