NavMenu

Nova klanica "Agroživa" ležala neraspakovana - Fond za razvoj sprečio da se raskrčmi vredna oprema

Izvor: Politika Četvrtak, 01.10.2015. 19:19
Komentari
Podeli
(Foto: yamix/shutterstock.com)
Fond za razvoj Srbije pojavio se na sudskoj licitaciji za prodaju opreme za klaničnu industriju i tako sprečio da ona za male pare ode sumnjivim kupcima. Oprema je još neraspakovana i leži u skladištu propale fabrike - zrenjaninske industrije mesa "Bek", ali je sada pod državnom kontrolom.

Oprema, koja je do pre neki dan bar formalno pripadala kompaniji "Agroživ" iz Žitišta, svojevremeno je kupljena u Holandiji zahvaljujući pozajmici Fonda za razvoj Srbije, a na inicijativu ranijeg rukovodstva "Agroživa", na čelu s Miroslavom Živanovom, protiv kojeg se vodi maratonski sudski postupak zbog optužbi za finansijske zloupotrebe.

Nepoznato je zašto "Srbijagas", vlasnik "Agroživa", posle izbijanja afere, nikada nije novu klaničnu opremu osposobio za proizvodnju, već je ona ležala neiskorišćena u napuštenom magacinu "Beka".

Upakovana klanica od početka 2015. godine bila je na prodaji na osnovu presude Privrednog suda iz Zrenjanina (od pre dve godine) da bi se namirila neka od dugovanja propalog giganta. U međuvremenu se pojavilo mnogo onih koji su želeli da se domognu opreme od rostfraja za male pare.

Privatni izvršitelj iz Zrenjanina Dragan Nikolić objašnjava zašto je propao prvi pokušaj prodaje:

- Klanica je ponuđena po početnoj ceni koja je iznosila 60% prethodno procenjene vrednosti od više od 378 miliona dinara. Kako nije prodata, na prvom nadmetanju cena je skliznula na 30% vrednosti, a sve da bi se namirili poverioci koji su od "Agroživa" potraživali oko 40 miliona dinara. Najveći među njima, sa šest miliona, jeste "Novi Bek", u čijim napuštenim pogonima se nalazi oprema.


Prema njegovim rečima, na drugoj licitaciji cena je već pala za polovinu. I ova prodaja je odložena jer su "Agroživ" i Fond za razvoj Srbije tražili način da isplate poverioce vansudskim putem.

- Svima je postalo jasno da nije pametno zbog malog duga prodavati budzašto novu opremu. Vratio sam predmet sudu jer više nisam mogao da izdržim pritiske. Verujte, strašne stvari su se dešavale oko toga čija će klanica biti, a ja nisam želeo da u tome učestvujem - kaže Nikolić za "Politiku".

Fond za razvoj Srbije na poslednjoj licitaciji kupio je opremu za 176 miliona dinara. Da nije reagovao, kako saznajemo, pretila je opasnost da se oprema proda po ceni koja je nešto veća od zakupa skladišta u kom je odložena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.