Izvor: B92 | Četvrtak, 01.10.2015.| 14:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo šta klijentima banaka donosi novi zakon - Za svako poskupljenje najava dva meseca unapred

Prema Zakonu o platnim uslugama koji je stupio na snagu 1. oktobra, banke klijentima moraju da obrazlože sve troškove i naknade koje im zaračunavaju, a klijenti će o svakom poskupljenju transakcija biti pismeno obavešteni najmanje dva meseca ranije.

Svaki klijent banke u Srbiji dobijaće obavezni izvod sa svog tekućeg ili štednog računa, uz detaljno navedene troškove i naknade koje mu banka zaračunava. Uz to, ako banka planira da poskupi neku uslugu o tome će klijenta morati da obavesti pismenim putem bar dva meseca ranije.

- Sve naknade koje banka naplaćuje klijentima će sada biti prikazivane posebno tako da će klijent uvek moći da zna šta i koliko plaća banci. Dalje, banka će na mesečnom nivou slati izvode o izvršenim transakcijama gde će na jednom mestu klijenti imati uvid šta je, kada, kome koliko platio kao i podaci o prilivima na račun - kaže Zoran Ristić iz UniCredit banke.

Građanima se otvaraju i nove mogućnosti ukoliko bude zainteresovanih za pružanje tih usluga. Jedna od njih je korišćenje tzv. elektronskog novca. Elektronski novac čuvaće se na nepersonalizovanoj kartici ili mobilnom telefonu.

- Tako će praktično korišćenjem tog medijuma moći da vrši plaćanja ili kešom ili putem platne kartice. Recimo, vi odlučite da kupite 20.000 dinara elektronskog novca koji imate kod sebe i onda ga koristite na mestima koja primaju tu vrstu platnog instrumenta - objašnjava Miroslav Rebić iz Societe Generale banke.

Međutim, od 1. oktobra će platni promet moći da se obavlja i preko firmi kojima to nije jedina delatnost. Veruje se da će za ovu mogućnost biti najzainteresovaniji veliki trgovinski lanci koji bi tako direktno kreditirali klijente i izdavali im svoje kartice.

- Ideja je, čini se, da se promoviše dalja prodaja. Od strane svih aktera u veleprodaji i maloprodaji, putem kreditiranja kupaca, ali u ograničenom periodu, znači na do 12 meseci, sa nekim karticama i bez one tradicionalne bankarske procedure - ističe Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Od danas bi trebalo da bude olakšano i primanje novca iz inostranstva, pošto će građani devizne transakcije moći da obavljaju i van banaka kod kojih imaju otvoren devizni račun.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.