NavMenu

Kako se sve isplaćuju zarade u Srbiji - Zlato, grobna mesta, paštete, deterdžent...

Izvor: Blic Sreda, 30.09.2015. 15:20
Komentari
Podeli
(Foto: Ariene Studio/shutterstock.com)
Radnici "Zlatare Majdanpek" zadovoljni su što su isplaćeni makar u zlatu, a poslovodstvo tvrdi da bi teško prodalo osam kilograma zlata, sa koliko su isplaćeni.

- Zadovoljna sam što smo makar i to dobili. Mogli smo da ne dobijemo ništa, ali smo uspeli da se dogovorimo i da dobijemo zlato. To su naše plate. Svoj novi oblik zarade ću prodati i uložiti u kuću, a nešto ću zadržati i pokloniti deci. To može i da mi bude jedan vid štednje, vrednost zlata ne opada - kaže Snežana Jovanović, radnica.

Njen kolega Dragan Predić se šali da "nije sve u novcu, novca nema, nešto je i u zlatu. Prodaću svoj deo, ima onih koji imaju para da kupuju zlato. Da smo ostali i bez toga teško bismo pregurali predstojeći period".

Milica Jasenski, direktorka "Zlatare Majdanpek", ponovila je da je ovaj vid isplate ugovoren na inicijativu i nakon pristanka svih radnika, ali samo zato što nisu bili u mogućnosti da iz redovnog poslovanja izmire zarade.

Iako zakon predviđa isključivu isplatu u novcu, ovo nije usamljen slučaj plaćanja radnika u naturi. JP "Beli izvor" iz Vrnjačke Banje prošle godine rešio je da prebije dugovanja s radnicima tako što im je umesto neisplaćenih zarada ponudio u zakup grobna mesta u gradu.

- Ponudili su nam da zakupimo grobno mesto u Vrnjačkoj Banji za sebe i članove porodice, ali se samo dvoje ljudi prijavilo - kažu u sindikatu ovog preduzeća.

Dvadesetak radnika istog preduzeća prijavilo se da kompenzuje plate za ogrevna drva, dok je isto toliko njih odlučilo da s porodicama letuje u Čanju.Radnici "Simpa", kojima kompanija duguje desetak plata, dobijaju vaučere za kupovinu nameštaja, a jedan trgovinski lanac u Zrenjaninu je zaposlenima umesto plate nudio bonove za kupovinu u njegovim objektima.Radnici novosadskog "Neobusa" su umesto osam neisplaćenih zarada pre tri godine dobili jednokratnu pomoć u vidu dve kese sa paštetom i deterdžentom.

- Isplaćivanje zarada u naturi bilo je maltene praksa za vreme sankcija, pre i posle bombardovanja. Tada smo dobijali šećer, brašno, piletinu. To je uvek problematično, jer je pitanje ko određuje protivvrednost robe koju radnici dobijaju. Problem je što radnici koji dugo nisu dobili platu pristaju na bilo šta - kaže Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.