Izvor: Danas | Sreda, 30.09.2015.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nove izmene poreskih zakona - Investiciono zlato će biti oslobođeno PDV-a

(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Narodna skupština je usvojila izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost, kojima su, između ostalog, izjednačene stope na sve vidove hotelskog smeštaja na 10%, a stranci koji posluju u Srbiji izjednačeni su pravima sa domaćim građanima, odnosno od sada će se evidentirati kao PDV obveznici i moći će da ostvare svoja prava kao da su na teritoriji Evropske unije.

Jedna oblast koja ovim izmenama nije uređena na način predviđen propisima EU je tretman investicionog zlata, ali u Ministarstvu finansija potvrđuju za "Danas" da će u narednim izmenama Zakona o PDV-u i to biti urađeno.

Naime, u Evropskoj uniji je promet investicionim zlatom oslobođen plaćanja PDV-a, slično kao što su u Srbiji drugi investicioni instrumenti, poput akcija i obveznica takođe oslobođeni ovog poreza, budući da se ulaganje u zlato suštinski smatra finansijskim poslom.

U Ministarstvu finansija kažu da Srbija ima obavezu da Zakon o porezu na dodatu vrednost uskladi sa pravnim tekovinama EU, što se odnosi i na tretman investicionog zlata, ali da analiza efekata "za primenu poreskog oslobođenja za promet investicionog zlata" još nije urađena.

U međuvremenu, zemlje okruženja poput Slovenije, Hrvatske i Makedonije su već završile ovaj posao, što znači da su danas privlačnije investitorima koji se bave trgovinom investicionim zlatom.

- U postupku daljeg usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU može se očekivati da će nekom od narednih izmena i dopuna Zakona o PDV-u biti uređen i poseban postupak za oporezivanje investicionog zlata, kao što je to predviđeno Direktivom Saveta 2006/112/EZ - kažu za "Danas" u Ministarstvu finansija, govoreći o aktu Evropske unije kojim je investiciono zlato oslobođeno PDV-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.