Izvor: Novosti | Utorak, 29.09.2015.| 19:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pokrenut predstečajni postupak u novosadskom JKP "Stan" - Imovina na doboš

(Foto: Ivana Vuksa)
Sudija Privrednog suda u Novom Sadu, Vladislav Kurtek, doneo je rešenje o pokretanju predstečajnog postupka u JKP "Stan". Učinio je to na zvaničan zahtev 20 radnika, kako je "Novostima" objasnila portparol suda Snežana Obradović, a konačna odluka o eventualnom pokretanju stečaja biće doneta posle ročišta, koje je zakazano za 6. oktobar.

- Stečaj je jedini način da se zaustavi "čerupanje" preduzeća i spase što se spasti može, odnosno zaštiti imovina, koja nije samo naša, već svih građana Novog Sada - obrazložio je Zoran Rakanović, zastupnik pokretača inicijative za stečaj.

U to "čerupanje" on ubraja i naplate zaostalih zarada radnika preko sudskih izvršitelja, ili "strvinarsku prodaju" kako je postupak dobio naziv. Tužbe je podnelo 200 od 270 zaposlenih, a prošle sedmice su na licitaciji prodate tri dizalice i sedam novih "Fijatovih" automobila, kupljenih iz kapitalnih subvencija, koje je "Stanu" dodelio Grad. Za to je naplaćeno oko deset miliona, od čega je, prema nezvaničnim informacijama, radnicima za neisplaćene zarade isplaćeno svega tri, a preostalih sedam advokatima i privatnim izvršiteljima!?

- Kada su nas sindikalci podstakli, ne upozoravajući koliko će uzeti izvršitelji i advokati, tvrdeći da ćemo zaostale zarade naplatiti kada se odblokira račun preduzeća, i sam sam podneo tužbu. Ali, kada su imovinu počeli da rasprodaju, povukao sam je - kaže Rakanović, navodeći da je jedini način da se sve stavi pod kakvu-takvu kontrolu, upravo stečaj.

Na drugoj strani, međutim, tri sindikata - "Nezavisnost", "Solidarnost" i Samostalni sindikat - pokrenuli su inicijativu protiv otvaranja stečaja. Nju je, kažu, podržalo oko 200 radnika.

- Mi, zaista, ne razumemo inicijativu naših kolega za otvaranje stečaja, ali pretpostavljamo da iza nje iz nekih svojih interesa stoji deo rukovodstva preduzeća - kaže Zoran Bugarski, iz "Nezavisnosti".

Kakvi bi to interesi mogli da budu Bugarski, međutim, nije mogao da precizira. Inicijativa protiv otvaranja stečaja u ponedeljak (28. septembra 2015. godine) dostavljena je i Privrednom sudu i gradskoj administraciji od koje se očekuje i pomoć i rešenje.

U "Stanu" su 2012. zatečena dugovanja od 9 mil EUR. Zahvaljujući podršci Grada, u međuvremenu su smanjena za 3 mil EUR, ali to, očigledno, nije bilo dovoljno za definitivan spas.

Dug državi i bankama

Najveći poverioci JKP "Stan" su država i komercijalne banke. To preduzeće je Poreskoj upravi na ime neplaćenog poreza dužno oko 190 miliona dinara, dok njegova dugovanja za kredite uzete pre više godina u Komercijalnoj banci iznose 180 miliona dinara, a u AIK banci 30 miliona dinara.

Blokirano 70 miliona dinara

Račun "Stana" je trenutno blokiran za 70 miliona dinara, od čega se 35 miliona odnosi upravo na sudske presude u korist radnika za neisplaćene plate. Oni su ove godine dobili samo pola januarske zarade i zarade za maj i jun.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.