NavMenu

Erste banka prodala deo svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu

Izvor: eKapija Utorak, 29.09.2015. 15:51
Komentari
Podeli

Erste banka je prodala deo svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu. Češkom fondu prodata su potraživanja 85 firmi i ukupna vrednost potraživanja iznosila je 23,5 mil EUR.

Prodati nenaplativi krediti plasirani su u poslednjih 30 godina, a dobar deo je nasleđen iz portfolija Novosadske banke. Kompanije iz ovog paketa su uglavnom likvidirane, u bankrotu ili u postupku likvidacije, a jedna petina su aktivna privredna društva koja su pod drugim blokadama. Industrije poslovanja ovih kompanija su maloprodaja, transport, građevinarstvo, poljoprivreda i nekretnine.

Erste banka je za sva ova potraživanja izvršila otpis 2014. godine i njihova prodaja APS fondu predstavlja vanredni prihod za banku.

Erste banka je ovim postala jedna od prvih banaka na tržištu Srbije koja je svoja nenaplativa potraživanja prodala stranom fondu u skladu sa praksom koja se sprovodi u zapadnim zemljama. Do kraja godine planira se prodaja još jednog paketa NPL-a.

Portfolio Erste banke je drugi korporativni portfolio APS-a u Srbiji. Transakcija je deo strategije o izgradnji većeg obima portfolija u zemlji i regionu Zapadnog Balkana. Akviziciju je finansirao APS, a servisiraće je APS Srbija. APS je takođe preuzeo i servisira korporativni portfolio banaka i kompanija u Crnoj Gori, kao i korporativne i maloprodajne portfolije vrednosti oko 2 mlrd EUR na drugim tržištima jugoistočne Evrope.

APS deluje kao investicioni menadžer i menadžer imovinom sa fokusom na akvizicije i servisiranje portfolija nenaplativih i naplativih zajmova u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. APS upravlja sa 68 portfolija nominalne vrednosti od oko 3 mlrd EUR, savetuje nekoliko institucionih investicionih fondova i upravlja računima. Sedište APS-a nalazi se u Pragu, Češkoj, s nacionalnim ograncima u 7 država u regiji centralne i istočne Evrope i zapošljava više od 350 ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.