NavMenu

Atraktivni uslovi za međunarodne transfere u grupi - ProCredit banka se prvi put predstavlja nemačkim kompanijama kao nemačka kompanija za Istočnu Evropu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.09.2015. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Više od 50 nemačkih kompanija koje imaju poslovne veze sa Istočnom Evropom okupilo se 14. septembra u botaničkoj bašti "Palmengarten" u Frankfurtu na Majni da bi se informisale o poslovanju ProCredit grupe. Za ovaj poseban događaj, članovi Izvršnog odbora 10 istočnoevropskih ProCredit banaka, kao i ProCredit banke u Nemačkoj, omogućili su direktnu komunikaciju sa svojim gostima. Nemačke kompanije, koje predstavljaju sektore poljoprivrede, mašinske industrije, automobilske industije, tekstilne industrije, IT sektor i sektor za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, sa entuzijazmom su prihvatile priliku da vode direktan dijalog sa bankama. Svi učesnici su pozdravili jasnu i istrajnu posvećenost ProCredit grupe Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. ProCredit banka u Bugarskoj je ovom prilikom najavila početak svog poslovanja u Grčkoj i otvaranje svoje filijale u Solunu koje je planirano za novembar 2015. godine, saopšteno je iz ove banke.

Dr Gabriel Schor, predsednik Upravnog odbora ProCredit banke u Nemačkoj i član Izvršnog odbora ProCredit Holdinga, dao je pregled razvoja grupe, koja je više od 15 godina prisutna u Istočnoj Evropi, i koja se specijalizovala za pružanje usluga preduzetnicima od kada je osnovana prva ProCredit banka u Bosni i Hercegovini 1998. godine.

- Događaj je upriličen u saradnji sa Osteuropaverein der deutschen Wirtschaft e.V. (Poslovnim udruženjem Istočne Evrope). U svom pozdravnom govoru, predsednik Izvršnog odbora ovog udruženja, dr Marcus Felsner, naglasio je značaj Jugoistočne i Istočne Evrope za evropsku stabilnost. Izrazio je žaljenje što mediji trenutno prikazuju ovaj region na veoma jednostran način, iz razloga što to skreće pažnju sa činjenice da ove zemlje takođe beleže pozitivan ekonomski rast koji prvenstveno pokreću mala i srednja preduzeća. Ekonomske veze između nemačkih kompanija i kompanija u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi otvorile su mogućnosti ljudima u regionu, i na taj način, po njegovom mišljenju, davale delotvoran doprinos evropskoj stabilnosti. Svoj govor je završio napomenuvši da i kada ProCredit banka ne bi postojala, morala bi da bude stvorena.

Lokalno finansiranje u Jugoistočnoj/Istočnoj Evropi – ugovoreno preko partnera u Nemačkoj


Kako je navedeno u saopštenju, ProCredit banka u Nemačkoj usmerena je na potrebe malih i srednjih preduzeća kako u Nemačkoj, tako i u inostranstvu i ova kombinacija čini je jedinstvenom. Banka nudi svojim poslovnim klijentima investicione kredite i kredite za obrtna sredstva u Nemačkoj, cross-border finansiranje u Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji i Gruziji, kao i lokalno finansiranje u 10 zemalja Jugoistočne i Istočne Evrope. Ovi proizvodi pomažu, na primer, finansiranje izvoza nemačkih kompanija, s obzirom na to da je banka veoma dobro utemeljena u MSP sektoru regiona. Banka, međutim, isto tako može da ponudi odličnu uslugu za kompanije koje žele da uđu na određeno tržište ili da premeste svoju proizvodnju u region, što uključuje paket za finansiranje i ovde i u lokalnoj ekonomiji.

Račun u ProCredit banci omogućava poslovnim klijentima pristup ekonomičnim i brzim platnim uslugama, posebno između Nemačke i Jugoistočne/Istočne Evrope. Na kraju, ali ne i najmanje važno, banka, koja je članica nemačkog Fonda za zaštitu depozita, takođe pruža momentalan pristup štednim računima i oročenoj štednji kako za fizička, tako i za pravna lica - navedeno je.

ProCredit banka u Nemačkoj nudi paušalnu proviziju za međunarodna plaćanja

Kao korespondentska banka grupe, ProCredit banka u Nemačkoj može da obavlja platni promet, finansiranje trgovine i devizno poslovanje, kao i da podržava međunarodna plaćanja (SWIFT, SEPA, TARGET2). Zahvaljujući mreži "sa računa na račun" za međunarodne transfere širom grupe, pod nazivom ProPay, transfer novca se vrši direktno sa drugim ProCredit bankama. To znači da se transakcije plaćanja između klijenata u Nemačkoj i zemalja unutar ProCredit grupe mogu obavljati brzo i po niskoj ceni.


Politika upravljanja ljudskim resursima na nivou grupe postavlja visoke standarde


Dr Claus-Peter Zeitinger, "idejni tvorac" ProCredit grupe, predsednik Upravnog odbora ProCredit Holdinga i vlasnik IPC-a, najvećeg pojedinačnog akcionara, prezentovao je visoke standarde politike upravljanja ljudskim resursima na nivou grupe, kao i program obuke i kontinuiranog profesionalnog razvoja za zaposlene. Smatra da su oba ova elementa osnova uspeha grupe.

Dijalog između nemačkih kompanija i lokalnih bankarskih menadžera

Poslepodnevni sati ovog događaja bili su posvećeni direktnom dijalogu između nemačkih kompanija i članova Izvršnih odbora ProCredit banaka u Jugoistočnoj/Istočnoj Evropi i Nemačkoj. Svi prisutni su odlično iskoristili ovu razmenu informacija između ravnopravnih učesnika. Jedni su želeli da razgovaraju o računu koji omogućava kompanijama koje su aktivne u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi da efikasnije upravljaju svojim transakcijama plaćanja, dok su drugi bili zainteresovani da saznaju na koji način njihovi klijenti u regionu mogu da prime sredstva za kupovinu svoje mehanizacije. Treći, pak, planiraju da uđu na određena tržišta, ili da premeste svoje proizvodne kapacitete, i traže način da prikupe lokalna sredstva kako bi izbegli opterećivanje svojih kreditnih limita kod nemačkih banaka. Učesnici sada imaju jasnu ideju o tome šta je zapravo ProCredit banka. Nakon ovog uspešnog početka, ProCredit bankari su snažno motivisani da nastave da proširuju dijalog sa nemačkim kompanijama kako bi podržali njihovo poslovanje u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.