Izvor: Beta | Nedelja, 27.09.2015.| 17:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kod Uba otvorena fabrika za proizvodnju ugljenih briketa "Best Energy Briquette"

(Foto: worradirek/shutterstock.com)
U selu Murgaš, kod Uba, otvorena je fabrika za proizvodnju ugljenih briketa "Best Energy Briquette" u kojoj je zaposleno 40 radnika i uloženo 60 miliona dinara.

Planirano je da posao ubrzo dobije još 20 radnika, a fabrika je otvorena u doskoro napuštenim proizvodnim halama nekadašnjeg preduzeća "Rad", javile su nezavisne internet novine "Kolubarske.rs".

Ugljeni briketi su nov energent na tržištu Srbije i prave se od ugljene prašine iz Vreoca, koja se sabija pod velikim pritiskom.

Ugljena prašina, koja nastaje prilikom sušenja uglja u Vreocima do sada se nije koristila kao sirovina već je završavala na deponiji ili u kotlovima termoelektrane u Velikim Crljenima, uz gotovo nikakvo iskorišćenje.

Sada je napravljen kaloričan proizvod, koji je ekonomičan, čist i pogodan za sve vrste peći i kotlova. Pakuje se u vreće od 12 kilograma bez prašine. Prednost u odnosu na druge energente je i veća energetska moć, pa jedna tona briketa zamenjuje četiri kubika drva. Pri njegovoj proizvodnji koristi se nemačka tehnologija prilagođena sirovini iz sušare za ugalj u Vreocima.

- Rudarski basen "Kolubara" je dve i po godine neuspešno pokušavao da proda ugljenu prašinu, koja u proizvodnji sušenog uglja tom preduzeću stvara veliku smetnju - kazao je novinarima direktor RB "Kolubara" Milorad Grčić.

- Dosta investitora se javljalo i dolazilo, mi bismo prihvatali da po njihovoj želji oglasimo prodaju ugljene prašine. Međutim, svi su odustajali kada bi shvatili da je potrebno investirati novac u otvoranje fabrike i svi su u "Kolubari" bili samo jedan put - precizirao je Grčić.

Kako je najavljeno, uz nova ulaganja, u Murgašu će do kraja oktobra proizvodni kapacitet biti udvostručen, pa će umesto sadašnjih 50 iznositi 100 tona briketa dnevno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.