NavMenu

Država neće biti prepreka privatizaciji "Fabrike kablova"

Izvor: Beta Sreda, 23.09.2015. 12:22
Komentari
Podeli
(Foto: A_Lesik/shutterstock.com)
Država neće biti prepreka za nastavak poslovanja "Fabrike kablova" u Jagodini, izjavio je danas ministar privrede Srbije Željko Sertić i dodao da će u slučaju privatizacije te fabrike dugovi državi biti anulirani.

Ministar je prilikom posete toj fabrici rekao novinarima da je uslov za to da "Fabrika kablova" nastavi servisiranje dugova i da isplaćuje sve tekuće obaveze.

Ukupni dugovi fabrike su oko 120 mil EUR, od čega su polovina dugovi prema državi, a polovina prema komercijalnim poveriocima i radnicima.

- Ono što je dobro u odnosu na prethodni sastanak je da je rukovodstvo uspelo da obezbedi redovne isplate plata i doprinosa radnicima i što plaća sve svoje obaveze državi i dobavljačima, što pokazuje da fabrika ima mogućnosti za održivo poslovanje - rekao je Sertić po razgovoru s upravom i sindikatima. On je dodao da su problem stari dugovi.

- Država se obavezala da će uraditi sve u okviru zakonskih mogućnosti da ti dugovi ne budu prepreka za privatizaciju. U slučaju privatizacije ti dugovi će biti anulirani. U slučaju drugih scenarija, te dugove ćemo konvertovati u kapital. Država neće biti prepreka za poslovanje i održavanje proizvodnje fabrike - kazao je Sertić.

Ozbiljan problem su tužbe bivših radnika, a samo 10% tih dugovanja je osnovni dug, dok su ostalo kamate.

Direktor Fabrike kablova Ratko Vučurović je kazao da su dugovali 120 mil EUR, ali da sada fabrika sve obaveze izmiruje.

- To smo uspeli jer smo za prvih devet meseci ove godine povećali proizvodnju za 35% u poređenju sa istim periodom prošle godine, a ove godine je za 30% smanjen broj radnika. Posla imamo, radimo u teškim uslovima i ne možemo da dobijemo kredite od banaka - rekao je Vučurović.

Sertić je najavio da će krajem oktobra imati sledeći sastanak s poslovodstvom "Fabrike kablova". Dogovor je da poslovodstvo i sindikati pokušaju sa radnicima da naprave dogovore o reprogramiranju dugova, kako bi se omogućilo da 1.350 radnika nastavi da radi.

Ministarstvo privrede Srbije najavilo je da će nastaviti da prati svih 17 strateških preduzeća, kojima je rok zaštite od poverilaca produžen do maja 2016, kako bi se pomoglo da se privatizuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.