NavMenu

Nestašica MMR vakcina u Srbiji - Nema razloga za brigu, stižu u oktobru

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 21.09.2015. 18:27
Komentari
Podeli
(Foto: pogonici/shutterstock.com)
U pojedinim opštinama u Srbiji nema dovoljno MMR vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeola zbog zastoja u isporuci usled problema u proizvodnji, ali se očekuju do 1. oktobra, poručeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Ugovoreni dobavljač za MMR vakcinu bio je u obavezi da isporuči ugovorenu količinu vakcina do kraja septembra. U "Batutu" navode da se vakcine očekuju u "najskorije vreme", odnosno već oko 1. oktobra, kao i da nema opasnosti od epidemije.

Privremeno, kratkotrajno odlaganje vakcinacije dece neće ugroziti njihovo zdravlje, navode u toj ustanovi i napominju da će kratkotrajno odlaganje biti prevaziđeno preraspodelom postojećih količina MMR vakcine.

- Proizvođač, britanska firma "Glaxo", nas je neposredno pred isporuku obavestila o problemima u proizvodnji i nikakvih problema nije bilo sa tenderom ni sa izborom dobavljača - rekao je "Tanjugu" direktor "Batuta" Dragan Ilić.

On je rekao da očekuje da će se vrlo brzo, u najskorije vreme, zahvaljujući dodatnom angažmanu proizvođača, ta vakcina naći u dovoljnim količinama. Ilić je naglasio da roditelji nemaju razloga za zabrinutost zbog trenutnog zastoja, kao i da zbog toga ne postoji opasnost od epidemije.

- To podrazumeva da bude dovoljno vakcina i njih će biti dovoljno - podvukao je Ilić.

Iz Udruženja roditelja "Bebac" su upozorili da bi nestašica mogla da izazove epidemiju malih boginja, do koje je došlo u junu.

Ilić, međutim, objašnjava da je ove godine bio povećan broj obolelih od morbila, ali ne među decom, već među odraslima. On je upozorio da je neophodno da deca budu vakcinisana na vreme i dodao da je obuhvat vakcinacije u prvih šest meseci 2015. veći nego prethodnih godina.

Udruženje "Bebac" saopštilo je u ponedeljak, 21. septembra, da jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena. Oni su apelovali na nadležne da što pre obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.