NavMenu

Da li je vreme da obrišete AVG antivirus?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.09.2015. 13:01
Komentari
Podeli

Od kada je "Windows 10" službeno izdat, pokrenule su se brojne teorije zavere kojima je cilj dokazati kako "Microsoft" putem svog novog operativnog sistema špijunira svoje korisnike. Ali, pojam špijuniranja je preširok da bi se sa sigurnošću moglo reći kada obična usluga lakšeg rukovanja s nekim operativnim sistemom prelazi u špijuniranje.

Stoga čudi najnovija odluka kompanije AVG oko izmene politike privatnosti. Oni su jasno i glasno naveli kako će ubuduće dok svoje korisnike budu štitili od virusa, onako usput prikupljati i istoriju njihovog surfovanja. U redu, većina korisnika bi odmah pomislila kako AVG-u ti podaci trebaju za stvaranje nove baze najčešće pretraživanih stranica kako bi dodatno poboljšali bezbednost tj. onemogućili zarazu tih stranica različitim zloćudnim softverom – malverom (malware).

Ali ne, ne trebaju im zato. Ti podaci im trebaju kako bi prodajom prikupljenih podataka oglašivačima zaradili pokoji dolar više i tako održali svoje besplatne aplikacije i dalje besplatnima. Stoga svaki korisnik AVG antivirusa i sličnih bezbednosnih paketa ove kompanije dobrovoljno će kompaniji dati na raspolaganje svoju IP adresu, istoriju surfovanja, naziv svog davaoca internet usluga ili naziv mobilne mreže koju ste koristili na uređajima sa AVG-ovim aplikacijama.

Dodatno AVG-u ćete dati spisak svih aplikacija koje imate i informacije o tome na koji način te aplikacije koristite. Ako je za verovati AVG-u, iz prikupljenih podataka se neće moći identifikovati korisnik tj. saznati tko je on po imenu i prezimenu. Prema AVG-u ovo nije ništa novo, radili su to i ranije, samo što su sada odlučili sve jasnije objasniti korisnicima.

Nova pravila privatnosti stupaju na snagu 15. oktobra, pa ako vam se gore pročitano ne sviđa, imate dovoljno vremena da potražite neko drugo bezbednosni rešenje za svoje računar, tablet ili mobilni, pišu "itvesti.info".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.