NavMenu

Tender za izgradnju mosta ka Ribarskom ostrvu u Novom Sadu do 27. septembra

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 21.09.2015. 09:56
Komentari
Podeli
Tokom ove sedmice trebalo bi da bude pokrenut postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo, saznaje "Dnevnik" u JP Zavod za izgradnju grada. Nakon što postupak javne nabavke bude završen, biće poznato ko je izvođač radova, kolika je vrednost investicije, kada će odabrana firma biti uvedena u posao, kao i koji je rok za završetak.

Pre četiri godine, tačnije 7. decembra 2011. ZIG je raspisao konkurs za idejno arhitektonsko rešenje pešačko-biciklističkog mosta sa prilaznim rampama preko Dunavca u Novom Sadu. Pred arhitekte je tada postavljen zahtev da pri izradi idejnog rešenja maksimalno poštuju okruženje i prirodni ambijent. Prvu nagradu na konkursu dobio je rad autora "Euro gardi group" pri čemu je nagrada bila dodela ugovora o izradi projektno - tehničke dokumentacije.

Budući most biće izgrađen na sedam stubova na šipovima i konzolama. Konstrukcija mosta biće kombinacija čelika i limova sa mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, kako ne bi dolazilo do smrzavanja.

Biće širok od sedam do 11 metara na vidikovcu (središnjem delu i najvišoj tački prelaza), a dugačak oko 250 metara i minimalne visine od devet metara što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu. Ispod mosta će nesmetano prolaziti brodovi koji ulaze u brodogradilište, a takođe i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije.

Konstrukcija će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama.

U ZIG-u ističu da bi pešačko-biciklistički most trebalo svojim atraktivnim izgledom da postane jedno od obeležja Novog Sada i samim tim doprinese povećanju turističkih potencijala grada. Očekuje se i da će se njegovom izgradnjom podstaći razvoj Ribarca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.