NavMenu

Zatvaranje granica donosi štetu i privredi i izvoznicima

Izvor: Tanjug Nedelja, 20.09.2015. 14:33
Komentari
Podeli

Vozači teretnih kamiona koji prevoze različitu robu koja se izvozi iz Srbije imaju mnogo problema zbog čekanja na graničnim prelazima, zbog situacije sa migranitma, ukazuju u Udruženju "Međunarodni transport".

Pojedini vozači čekaju i po 30 sati zbog otežabog prolaska preko granice, uzrokovanog zatvaranjem pojedinih prelaza za saobraćaj, rekao je za Tanjug predsednik Udruženja, Dušan Nikolić.

On je istakao da značajnu štetu trpe i prevoznici i izvoznici, navodeći da se za sada ne zna novčani iznos štete, o čemu će sa sigurnošću moći da se govori tek kada se situacija na graničnim pelazima normalizuje. Nikolić je ocenio da bi najveće štete mogle da budu u izvozu poljoprivrednih proizvoda.

- To su prozivodi koje Srbija uveliko izvozi, poput jabuka, koje izvozimo naročito u Austriju i Nemačku, a koje se ne čuvaju u hladnjačama i mogu da propadnu - rekao je Nikolić.

On je objasnio da se preko graničnih prelaza sa Mađarskom roba izvozi u Austriju, Nemačku, Belgiju, Holandiju i Francusku, a preko Hrvatske u tu zemlju, Sloveniju, Italiju, Španiju..

- Preko granice sa Hrvatskom izvoze se i FIAT automobili i velike količine poljoprivrednih proizvoda... - kazao je Nikolić.

On je, međutim, ukazao, da ukoliko se situacija bude stabilizovala u narednih nekoliko dana, štete neće biti tako velike. Dodao je i da, nakon ponovnog puštanja u rad prelaza "Horgoš 1", očekuje da će se gužve brzo raščistiti.

Nikolić je upozorio i da se vozači žale na spor rad na srpskim terminalima na ulazu u zemlju kao i na to što nema dovoljno mesta za parkiranje kamiona.

- Službenici Uprave carina trebalo bi brže da obavljaju posao, da bi se gužve što pre raščistile, a šteta umanjila - smatra Nikolić.

Ukoliko se oduži čekanje na ostalim graničnim prelazima, Nikolić upozorava da bi transporteri mogli da razmotre preusmeravanje transporta kroz Rumuniju, što bi, prema njegovim rečima, poskupelo cenu transporta za 10%.

Istakavši da će biti problem ako se i ka Rumuniji zatvore granični prelazi, Nikolić je rekao da bi to bio poblem ne samo za transportere i izvoznike, već za privredu cele zemlje. To bi značilo opasnost da izvoznici iz Srbije izgube strana tržišta i dobavljače zbog kašnjenja i neispunjenja rokova, rekao je Nikolić i dodao da "u tom slučaju nema koristi da se uključuje druga visoka peć u Železari".

On je ukazao da postoji opasnost da, ako granice ostanu zatvorene, i turski transporteri umesto kroz Srbiju, gde im srpski putari naplaćuju putarine, skrenu ka Bugarskoj i Rumuniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.