Izvor: eKapija | Subota, 19.09.2015.| 13:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren Interreg program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija

Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija za period 2014-2020. INTERREG IPA otvoren je u Temišvaru, u utorak, 15. septembra 2015. godine, kada je i raspisan Prvi poziv za dostavljanje projektnih predloga, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Program koji je odobrila Evropska komisija 6. avgusta 2015. godine, podržaće projektne predloge u okviru 4 prioritetne oblasti. To su promocija zapošljavanja i usluga za jačanje inkluzivnog rasta, zaštita životne sredine i upravljanje rizikom, održiva mobilnost i pristupačnost, i atraktivnost usmerena na održivi turizam.

Programom su u Republici Srbiji obuhvaćeni Severnobanatski, Srednjobanatski, Južnobanatski, Braničevski, Borski i Podunavski okrug. Prihvatljiva teritorija u Rumuniji obuhvata okruge Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci.

Ukupan sedmogodišnji budžet Programa iznosi preko 88 mil EUR, od čega su blizu 75 mil EUR bespovratna sredstva Evropske unije.

U okviru prvog poziva za dostavljanje projektnih predloga, na raspolaganju će biti 50 mil EUR sredstava Evropske unije, od kojih će 22 mil EUR biti namenjeno strateškim projektima. Poziv se zatvara 15. januara 2016. godine (odnosno 15. marta 2016. godine kada je reč o strateškim projektima).

Više informacija o Programu, kao i Vodič za potencijalne korisnike i prateća dokumentacija mogu se naći na sajtu Programa www.romania-serbia.net .

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.