NavMenu

"Telenor" u Srbiji i dalje usredsređen na "3G" mrežu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 17.09.2015. 17:49
Komentari
Podeli

Generalni direktor kompanije "Telenor" u Srbiji, Uve Fredhajm (Ove Fredheim), izjavio je u četvrtak da svaki deseti mobilni telefon u Srbiji može da koristi mrežu četvrte generacije "4G" i da je zato fokus tog operatera i dalje na korisnicima "3G" mreže.

- To je razlog zašto ne žurimo da završimo izgradnju "4G" mreže u Srbiji, jer imamo "3G" mrežu gde god Telenor ima pokrivenost - rekao je Fredhajm Tanjugu.

Kada je reč o pokrivenosti "4G" mrežom, Fredhajm navodi da Srbija i dalje zaostaje za prosekom EU, ali i da je evidentan napredak.

- Sada brzo napredujemo, neverovatno brzo. Od danas u "Telenoru" imamo velike brzine i pokriverenost. Od sledećeg leta ćemo videti da će dobar prijem imati 99% populacije, kada je internet u pitanju - rekao je on.

Prvi čovek "Telenora Srbija" podseća da su operateri u Srbiji dobili frekvencije tek u martu ove godine, i od tada se radi na mreži četvrte generacije, zbog koje su i usluge Telenora postale bolje.

Prema njegovim rečima, digitalizacija je za Srbiju važan proces, ljudi žele da koriste pametne telefone, a kompanije žele usluge koje su bazirane na mobilnoj telefoniji.

- Telenor u tom smislu investira kontinuirano u nove usluge - rekao je on.

Upitan kada će Evropa pratiti trend korišćenja još bržih mreža, s kojim trenutno prednjači Azija, te da uvede i "5G" mrežu, on kaže da je ta ideja za sada samo teoretska, a na drugim kontinentima se tek testira.

- Ima testova u Južnoj Koreji i Japanu. Oni pokusavaju da ispitaju to. Međutim, ovde bi moralo i da se sa vlastima razgovara kakva bi bila regulatorna ograničenja i pravila, budući da je reč o pametnoj mreži - rekao je Fredhajm.

On je ukazao da se u Srbiji još ne koriste aparati koji bi mogli da podrže takvu mrežu, već bi to samo mogli oni koji imaju posebnu namenu,

- U svakom slučaju, kad god neka tehnologija dovoljno sazri mi ćemo biti u mogućnosti da je nabavimo - rekao je on.

Upitan da li će mobilni operateri postati banke, on je rekao da je "Telenor banka" prva banka tog tipa u Srbiji, a da su iskustva do sada pozitivnai da banka sada ima 90.000 korisnika.

- Sve dok operateri mogu da pomoću posebnih aplikacija ponude ovakve usluge, to će biti sve više zastupljeno. Imaćemo važnu ulogu u tome - zaključio je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.