NavMenu

Do kraja oktobra poznata sudbina "Prve petoletke" - Cilj je sačuvati svakom radno mesto

Izvor: Tanjug Četvrtak, 17.09.2015. 13:09
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook)
U drugom krugu privatizacije za tri fabrike izdvojene iz sastava "Prve petoletke" iz Trstenika ima zainteresovanih investitora, izjavio je ministar privrede Željko Sertić i najavio da će do kraja oktobra biti donet tačan plan za sudbinu svakog od preduzeća iz sastava "Prve petoletke".

Sertić je prilikom obilaska te fabrike u Trsteniku rekao da u prvom krugu nije bilo zainteresovanih za privatizaciju tih preduzeća i da se zato ušlo u drugi krug, podsetivši da je od njih šest, koja su izdvojena iz sastava "Prve petoletke", za tri raspisan javni poziv za privatizaciju.

Setić je istakao da je optimista, da će jedan deo tih preduzeća nastaviti da radi i da će jedan deo radnika, kako je rekao, "imati drugačiju budućnost, ali da nećemo uspeti sve da rešimo".

Ministar je precizirao da će do kraja oktobra, ili početkom novembra biti napravljen tačan plan za svako od preduzeća iz sastava "Prve petoletke", kojih sada ima 13 i da će se tačno znati koja od njih će ići u stečaj, a koja u reorganizaciju.

Za ona preduzeća koja imaju tržište i obrtna sredstva priprema se plan reorganizacije, a država će se obavezati da kroz smanjenje svojih potraživanja pomogne u tom procesu, kazao je ministar i dodao da će se za preostala ići na model radnog stečaja tako da radnici uzmu otpremnine, a da nakon toga eventualno strateški partner zakupi opremu i zaposli deo radnika.

Sertić je poručio da se ne sme čekati do kraja maja sledeće godine, kada ističe rok za njihovu zaštitu od poverilaca, da se reši sudbina tih preduzeća, jer će ona posle tog roka biti izložena tržišnim uslovima.

On je rekao da su direktori "Prve petoletke" dobili zadatak da sačuvaju svako radno mesto u toj fabrici koje je opravdano i ukazao na značaj tih stručnih radnika koji imaju višegodišnja iskustva i znanja i proizvode pneumatsku i hidrauličnu opremu za velike ruske i zapadne kompanije.

Sertić je podsetio da je "Prva petoletka" u grupi 17 preduzeća u restrukturiranju za koje je produžen rok do kraja maja sledeće godine za zaštitu od poverilaca, a cilj je, kako je rekao, bio da se taj period iskoristi na najbolji način i da se izvrši racionalnizacija poslovanja tog preduzeća i da se ono pripremi za prodaju.

Izvršni direktor "Prve petoletke" Igor Milisavljević rekao je da veruje u budućnost te firme, ali da je nemoguće nastaviti sa dosadašnjim načinom rada. On je dodao da je za neka od preduzeća već spreman plan reorganizacije, istakavši da je cilj tog plana da se zadrže postojeći poslovi.

Milisavljević je precizirao da će za ona preduzeća za koja nije raspisan javni poziv za privatizaciju, a koja imaju dobre izvozne poslove, biti formiran konzorcijum radnika i ostalih zainteresovanih i naveo da je među tim preduzećima "Hidraulika", "Industrijska pneumatika" i "Fabrika zaptivki".

On je dodao da su tri preduzeća za koja je raspisan javni poziv za privatizaciju - TMO iz Trstenika za koju su zainteresovani bugarski investitori, "Prva petoletka Delovi", a sprema se poziv i za "Armature".

Milisavljević je naveo da "Prva petoletka" ima godišnji obrt od 30 mil EUR i da se više od 75% proizvoda izvozi u 40 zemalja sveta. On je istakao i da "Prva petoletka" ima značajne sertifikate za proizvodnju delova za automobile za tržišta Nemačke, Rusije, Italije i drugih zapadnih zemalja.

U "Prvoj petoletki" ima ukupno 3.000 radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.