NavMenu

Primena koncepta Zelene ekonomije kroz usvajanje seta zelenih zakona

Izvor: eKapija Sreda, 16.09.2015. 14:32
Komentari
Podeli
"Politika "zelenog rasta" i "zelene ekonomije" kreirana je kao odgovor na globalne krize u strukturi održivog razvoja sa ciljem da se doprinese ostvarivanju koncepta održivog razvoja, odnosno optimalnom upravljanju životnom sredinom i socijalnoj jednakosti. Zelena ekonomija se odnosi na široko korišćenje obnovljivih resursa kao izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, ali jednako tako i na razvoj i primenu održive organske poljoprivrede. Sve ovo rezultira kreiranjem novih "zelenih" radnih mesta koja su u direktnoj vezi sa životnom sredinom i okretanje tzv. opštem, "zelenom" privrednom rastu - rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković u svom uvodnom obraćanju na drugoj međunarodnoj konferenciji "Zelena ekonomija".

Ministar Bogosavljević Bošković je istakla da zelena ekonomija može da se postigne samo kroz konkretan paket mera - zakonodavne i tržišne mehanizme, kao i uključivanjem privatnog sektora. Takođe je naglasila da su istraživanje i inovacije u oblasti "zelenih" tehonologija ključne, kao i prenos tehnologija od razvijenih ka zemljama u razvoju je ključno sredstvo za podsticanje zelenog ekonomskog razvoja

- Srbija kao država, kao i same lokalne samouprave, će obezbediti deo finansijskih sredstava za implementaciju EU ekoloških standarda iz međunarodnih izvora finansiranja, ali model javno-privatnog partnerstva svakako predstavlja jedno od neophodnih rešenja za punu implementaciju. Model javno-privatnog partnerstva je i jedan od načina za izgradnju energetskih objekata za spaljivanje nereciklabilnog otpada, odnosno za upotrebu nereciklabilnog otpada za proizvodnju električne i toplotne energije. U većim gradovima Srbije, kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš, odnosno u regionima u kojima se generiše veća količina otpada, realizacija navedenih projekata bi svakako bila opravdana i održiva - naglasila je ministar.

Bogosavljević Bošković je rekla da je Ministarstvo pripremilo za usvajanje set zakona koji se direktno odnose i doprinose primeni koncepta zelene ekonomije: Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o nacionalnim parkovima i Zakona o zaštiti zemljišta, kojima se reafirmiše ponovno uspostavljanje Fonda, afirmiše razvoj reciklažne industrije u kontekstu očuvanja resursa i novih radnih mesta, otpad sagledava u potpunosti kao resurs, stvaraju bitne preduslove za zaštitu i očuvanje našeg ukupnog prirodnog i kulturnog nasleđa, zaštitu i očuvanje bogatog biodiverzitea i geodiverziteta Srbije, uz očuvanje i unapređivanje ekološki značajnih područja.


- Upravljanje otpadom, a naročito sakupljanje i razvrstavanje otpada, je ekološko, ali i ekonomsko pitanje u kojem leži veliki potencijal. Zeleno zapošljavanje moglo bi da predstavlja ključnu kariku u borbi protiv siromaštva. Procenjuje da bi se implementacijom propisa u sektoru upravljanja otpadom rast poslova povećao za 10% od sadašnjeg trenda zapošljavanja - zaključila je ministar Bogosavljević Bošković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.05.2023.  |  Energija

Od 6.000 do 8.000 EUR potrebno domaćinstvu za sistem solarnih panela, ali kolika je ušteda i kad se uloženo vrati

Broj kupaca-proizvođača električne energije, takozvanih prozjumera, u Srbiji evidentno raste. Za samo godinu dana, od kada je u Srbiji registrovan prvi kupac-proizvođač električne energije, koji preko solarnih panela proizvodi struju za ličnu upotrebu, njihov broj premašio je 1.300. Najveći broj prozjumera čine domaćinstva, koja na taj način smanjuju račune za utrošenu energiju. Za prosečno domaćinstvo dovoljno je između 6.000 i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.