NavMenu

U susret novoj pozorišnoj sezoni - Imamo talentovane umetnike, ali ne i sistem spreman da ih podrži

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.09.2015. 16:33
Komentari
Podeli

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Nova pozorišna sezona je na pragu. Najveći broj beogradskih teatara već tradicionalno počinje redovni repertoar početkom oktobra, a sutra (17. septembra 2015. godine) počinje i 49. festival BITEF. Pojedina pozorišta su već tokom septembra počela izvođenje svojih komada i pripreme za nove predstave, pošto su letnju pauzu iskoristila uglavnom za sređivanje i obnovu zgrada i sala u kojima svakodnevno nastupaju.

Upravnici najavljuju mnogobrojne nove premijere, ali su, takođe, saglasni u stavu da je situacija na srpskoj pozorišnoj sceni prilično loša. Većina direktora pozorišta sa kojima je razgovarala "eKapija" smatra da kulturi generalno nedostaju kako veći budžeti (za produkciju i infrastrukturu), tako i više pažnje nadležnih institucija. Svaka kuća se trudi da uz budžetska sredstva ostvari i sopstvene prihode izlaskom na tržište, a čini se da u kreativnim idejama i projektima prednjači mlađa generacija i upravnici koji su donedavno bili - ili su još - aktivni glumci i(li) reditelji, pa su im dobro poznati izazovi "s obe strane scene".

Uspešna prethodna sezona, uprkos teškim uslovima

Milorad Mandić Manda, poznati glumac i upravnik pozorišta "Boško Buha", kaže za "eKapiju" da je prezadovoljan prethodnom sezonom ove pozorišne kuće, uloženim trudom i energijom, ali je nezadovoljan položajem kulture u našoj zemlji. On smatra da je krajnje vreme da entuzijazam više ne bude jedini pokretač i da se kulturni radnici svojim poslom bave u boljim uslovima.

- Kultura se već dugo nalazi u takvoj situaciji da mi koji se njome bavimo iz godine u godinu razmišljamo da li uopšte da ulazimo u novu sezonu ili da u pozorištima otvorimo kladionice, u bioskopima kafane, a u muzejima pekare. Ipak, o tome sam do sada razmišljao iz pozicije glumca, a od pretprošle sezone se nalazim na mestu upravnika koje donosi i jednu novu vrstu odgovornosti i novi ugao posmatranja. Više nisam u poziciji da kukam, nego sam tu da pokrećem nove projekte i da motivišem kolege, jer bar smo mi ti koji ne smeju da odustanu od pozorišta i umetnosti. Zato se kod nas prošle sezone radilo mnogo, izašlo je čak sedam premijera, četiri na večernjoj sceni i tri na dečjoj, a ovaj broj je utoliko značajniji što su sve izašle u vanrednim okolnostima kada smo započeli i sanaciju naše sale, foajea i drugih radnih prostorija, pa smo predstave izvodili na drugim beogradskim scenama. Imali smo i uspešna gostovanja, naše predstave osvajale su nagrade na festivalima i zauzimale mesta na listama najznačajnijih kulturnih događaja u sezoni.

I upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigent Dejan Savić, zadovoljan je prethodnom pozorišnom sezonom.

- Za našu kuću je protekla sezona bila više nego uspešna sa realizovanim svim predviđenim premijerama, i po prvi put premašenom brojkom od 150.000 gledalaca. Uspostavljen je visok umetnički nivo i ostvareno mnogo gostovanja u zemlji i inostranstvu. Na žalost, problemi sa kojima se susreću ostala srpska pozorišta čiji je osnivač lokalna samouprava nisu im dozvolili da i ona ostvare makar približno ovakve rezultate, uz nekoliko izuzetaka - objašnjava Savić u razgovoru za "eKapiju".

Alek Rodić, direktor Malog pozorišta "Duško Radović", saglasan je sa kolegama i ocenjuje prethodnu sezonu kao vrlo uspešnu. On ističe da pet premijera u sezoni "nisu mala stvar" - dve lutkarske i tri predstave sa "živim" glumcima. Za "eKapiju" kaže da su svi članovi umetničkog ansambla igrali u bar jednoj premijeri, a to znači da su svi dali svoj doprinos u realizaciji repertoarske politike.

Izvršna direktorka "Zvezdara Teatra", Jasna Novakov, smatra da je prethodna pozorišna sezona bila veoma teška. Ona ocenjuje da opšti socio-ekonomski uslovi nimalo ne pogoduju razvoju pozorišnog poslovanja, pa je "sezona 2014/2015 bila dobrim delom posvećena poslovnim prilagođavanjima i traženju sopstvenih šansi u okruženju".

- Izveli smo dve premijere - "Bajku o pozorištu", Vladimira Đurđevića u režiji Marka Misirače, i "Rodoljupca", Milovana Vitezovića u režiji Nebojše Bradića. "Bajka o pozorištu" je predstava u duhu najbolje tradicije "Zvezdara teatra" koja kroz izvrsnu komediju nudi pravu angažovanost u svetlu aktuelnih događanja vezanih za položaj kulture i pozorišta samog. "Rodoljubac" je pak priča o sudbini i delu Jovana Sterije Popovića koja nam, kroz njegov život i delo, prikazuje nas same u vreme kada se, na žalost, urušavaju institucije koje je sam stvarao. "Zvezdara teatar" je tako i prošle sezone ostao veran svom repertoarskom opredeljenju da pre svega neguje domaću dramaturgiju - kaže za "eKapiju" Jasna Novakov.

"Atelje 212" je u prethodnoj sezoni imao sedam premijera - šest već izvedenih i sedmu mlade autorke Mie Knežević "Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda" posvećene Džimu Džarmušu, koja je početkom juna odigrana kao pretpremijera u Zrenjaninu, a u Beogradu će premijerno biti izvedena 29. septembra.

Letnja pauza u znaku obnove

Prema rečima Dejana Savića, za mnoge od radnika Narodnog pozorišta letnje pauze praktično nije ni bilo jer su ih posetili službenici Državne revizorske institucije "prema svom planu i rasporedu", zatim stručnjaci Gradskog zavoda za veštačenje, rešavani su problemi oko magacinskog prostora zajedno sa Ministarstvom odbrane...

- Pored toga, mnogi umetnici (balet na prvom mestu) po običaju ulaze u zgradu znatno pre sezone kako bi blagovremeno tempirali formu, pogotovo zbog gostovanja u Italiji tokom septembra. Pozorište je tokom ovog meseca uveliko u pogonu sarađujući sa BITEF-om, Tribinom kompozitora SOKOJ, Akademijom umetnosti, Udruženjem književnika i drugim institucijama - dakle, nema odmora!

Jasna Novakov kaže da je "Zvezdara teatar" proteklu letnju pauzu iskoristio za skiciranje i planiranje budućih investicija, pošto su ulaganja tema koja iz sezone u sezonu sve više boli ovu pozorišnu kuću.

- Sve skromniji budžeti za opremu produkcije iziskuju veća sopstvena finansijska ulaganja, a sopstvena sredstva je, s druge strane, sve teže zaraditi. U tom krugu preostaje minorni deo za ulaganja. Ako duže vremena ne ulažete u produkciju dobijete siromašan repertoar, a ako duže vremena izostane investiciono ulaganje dobijete oronulu zgradu i neprimerene uslove za jednu instituciju kulture od nacionalnog značaja. Pronalaženje balansa i načina kako da premostite nepremostivo postaje "druga umetnost" u pozorištu.

Sličnog mišljenja je krajem prethodne sezone, u intervjuu za "Politiku", bio i Branimir Brstina, direktor "Ateljea 212", koji je istakao da je "sve teže, ali - gore glavu". On apeluje za veći budžet, a do tada se u pozorištu snalaze i štede. U velikoj meri su povećali prihod sa blagajne, a pomažu i donatori. Gotovo sav novac koji prikupe ulažu u nove predstave.

Tokom leta punom parom su nastavljeni radovi na sanaciji zgrade pozorišta "Boško Buha", a radilo se i u Malom pozorištu "Duško Radović", gde još uvek traje unutrašnje dekorisanje pozorišnog prostora.

- Za pozorište Boško Buha najznačajnije je što su odobrena znatna sredstva iz republičkog budžeta uz pomoć kojih ćemo napraviti nekoliko velikih i važnih koraka u započetim radovima. Nadam se da će ovo motivisati sve koji su u mogućnosti da pomognu da se obnovi jedno od najvažnijih pozorišta za decu i mlade u regionu koje nije obnavljano od svog otvaranja 1950. godine - ističe Milorad Mandić Manda.

Najavljene brojne premijere

Narodno pozorište u Beogradu jedna je od retkih ustanova ove vrste u regionu i šire koje održava predstave svakog dana na obe svoje scene.

- Tradicionalno, sezona se otvara 1. oktobra i traje do 30. juna. Shodno ovome, imajući u vidu praznične i druge neradne dane, kao i brojna ugovorena gostovanja, realno je očekivati oko 550 predstava u zemlji i inostranstvu. Gostovanja vode naše ansamble u Hrvatsku, Crnu Goru, Rumuniju, Italiju, a pregovori traju oko Nemačke, Albanije, Kine i drugih daljih destinacija - najavljuje Dejan Savić, upravnik nacionalnog teatra.

Ansambl drame planira za predstojeću sezonu četiri premijere na Velikoj sceni i pet na sceni Raša Plaović, ne računajući eventualne koprodukcije i saradnju sa drugim pozorištima iz zemlje i inostranstva. Opera računa na dve velike premijere i dve obnove, uz program za najmlađu publiku i školski i predškolski uzrast, a Balet po običaju planira premijeru uz orkestar i premijeru na snimljenu muziku, takođe uz obavezne mlade koreografe i moguću koprodukciju sa srodnim ansamblima iz regiona.

"Zvezdara teatar" takođe kreće u novu sezonu početkom oktobra. Redovne pripreme su već počele, kao i probe za prvu premijeru koja se očekuje tokom sledećeg meseca.

- Iako retko igramo strane autore ovoga puta reč je o komadu američkog autora Kormaka Makartija "Brzi voz" koji pripremaju dva naša izvanredna glumca, Voja Brajović i Sergej Trifunović. Već pregovaramo o mogućim gostovanjima naših predstava u Austriji i Kanadi, ali i u regionu - kaže Jasna Novakov.

Ona dodaje da "Zvezdara teatar" nikada nije bilo pozorište sa puno premijera i da ih u proseku ima dve do tri godišnje, ali se zato komadi, u najvećem broju slučajeva, dugo zadržavaju na repertoaru. Do kraja kalendarske godine očekuju tri premijere, a plan za 2016. još nije završen ali će pozorište ostati dosledno sopstvenom ritmu produkcije.

Branimir Brstina je za septembar u "Ateljeu 212" najavio početak proba Joneskovog "Magbeta" u režiji Anđelke Nikolić, kao i komada "Lice" Aleksandra Galina, u režiji Jelene Bogavac. Pred kraj godine u planu je premijera komada Ivana Viripajeva "Pijani" u režiji Borisa Liješevića, a trupu u oktobru očekuju gostovanje u Beču, zatim dva nastupa na Gavelinim večerima u Zagrebu i učešće na festivalu u Tivtu. Tu su i domaće pozorišne smotre - "Vršačka pozorišna jesen – festival pozorišne klasike", "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru, "Festival bez prevoda" u Užicu.

U "Bošku Buhi" je sezona već počela 30. avgusta, gostovanjem predstave "Gospođa ministarka" na Nušićijadi u Ivanjici. Zvaničan početak bio je 12. septembra kada je odigrana premijera predstave "Kralj komedije" po motivima scenarija Pola Cimermana i filma Martina Skorsezea u režiji Ane Tomović. U predstavi igraju Miloš Đorđević, Boris Komnenić, Dubravka Mijatović, Borka Tomović, Nemanja Oliverić, Jelena Trkulja i drugi.

- Sezona će, kao i obično, trajati do juna 2016. godine, a po svoj prilici, predstave ćemo nastaviti da igramo u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", čijem se direktoru Svetislavu Gonciću i ovom prilikom zahvaljujem na gostoprimstvu - navodi Milorad Mandić.

Pored "Kralja komedije" planirane su još tri premijere, dve na dečjoj i jedna na večernjoj sceni - "Čarobnjak iz Oza" po tekstu Milene Depolo u režiji Staše Koprivice, zatim "Egzekutor" Vojislava Savića u Režiji Nikole Zavišića, a posle novogodišnje pauze Milan Karadžić režiraće novu verziju "Pepeljuge".

Nova sezona je startovala i u pozorištu "Duško Radović".

- Radimo predstavu-mjuzikl "Plavi čuperak" Miroslava Antića u režiji Sandre Janković, a na originalnu muziku Nenada Milosavljevića - Neše Galije. Premijera je planirana za 23. oktobar, na dan pozorišta, kada slavimo i 66 godina rada. Što se tiče gostovanja, sa predstavom "Pop Ćira i Pop Spira" u Zaječaru ćemo učestvovati na Danima Zorana Radmilovića, u zvaničnoj konkurenciji festivala - najavljuje Alek Rodić.

Malo prostora za optimizam

Dejan Savić ističe da stanje na srpskoj pozorišnoj sceni prati stanje u kulturi, a ono je loše. On smatra uspehom već i to što sva profesionalna pozorišta u Srbiji rade i imaju kakve-takve premijere, misleći pritom na skromna sredstva kojima raspolažu.

- Očekuje nas usaglašavanje sa merama Vlade Republike Srbije koje neće zaobići ni pozorišta, ali to ne vidim kao problem nego kao šansu da se institucije kulture učine efikasnijim, da se u njima više radi i postižu bolji rezultati. U svemu tome Narodno pozorište će svojim dragim kolegama iz Srbije pružiti svu logističku i organizacionu, a najzad i repertoarsku pomoć i podršku - zaključuje Savić.

Milorad Mandić Manda kaže da se pozorišni umetnici u poslednjih nekoliko godina toliko žale na situaciju u kojoj se nalaze pozorišta da se boji da će svima dosaditi.

- Na žalost, trenutno je nemoguće biti optimističan pošto izgleda da niko ne razume zašto je pozorište važno i ono se nalazi u pravnom, ekonomskom i svakojakom haosu. Jedino što vidim kao svetlu tačku su mladi ljudi sa kojima se srećem kao glumac, i sada kao upravnik Pozorišta "Boško Buha". Talentovane, autentične i pametne umetnike imamo, ali nemamo sistem koji je spreman da ih podrži - ističe Manda.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.