Izvor: seebiz.eu | Sreda, 16.09.2015.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Osnivač "Amazona" Džef Bezos gradi fabriku raketa i svemirskih brodova

Osnivač kompanije "Amazon" Džef Bezos predstavio je planove za izgradnju fabrike raketa i svemirskih brodova s pripadajućom lansirnom rampom na Floridi, javlja Reuters.

Bezosov startap "Blue Origin" namerava da investira više od 200 mil USD u izgradnju proizvodnog pogona koji će biti smešten uz Svemirski centar Kennedy, rekli su državni zvaničnici. Rakete će se u orbitu vinuti s obnovljene lansirne rampe u obližnjoj vazdušnoj bazi Kejp Kanaveral.

Najava stiže nakon prošlonedeljnog otvaranja prve fabrike komercijalnih svemirskih brodova "Boeing", a oba projekta imaju finansijsku podršku države, lokalnih i regionalnih agencija za ekonomski razvoj. Florida je dosad investirala oko 2 mlrd USD kako bi privukla preduzetnike spremne za komercijalno osvajanje svemira.

"Blue Origin" razvija i testira omanju raketu s nazivom "New Shepard" koja može doseći visinu od oko 62 kilometara pre povratka na Zemlju, a u planu je i nova, još uvek neimenovana raketa koja bi trebala postići orbitalnu visinu od oko 400 kilometara na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.