Izvor: Tanjug | Utorak, 15.09.2015.| 18:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Konferencija "Digital 2015" - promene u IT svetu utiču na sve dimenzije života

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Digitalne promene odlučuju o svim tokovima života, geostrateškim promenama na koje moramo biti fokusirani, na te promene koje će uticati na naše živote mnogo više nego druge, ocenio je danas Robert Čoban, predsednik kompanije "Color Press Group".

Organizator konferencije "Digital 2015", koja je u utorak (15. septembar 2015. godine) održana u Beogradu, istakao je u izjavi Tanjugu da se godinu dana, posle prve manifestacije, mnogo toga promenilo u radu učesnika panela, mobilnih operatera.

Dodao je da su se vrste usluga promenile, navodeći da je preko 60% prisutnih navelo da koristi internet više od sat vremena na mobilnom telefonu, a da je taj broj bio daleko manji prošle i ranijih godina. Čoban je ocenio da će se na tržištu mobilne telefonije mnogo toga još menjati, ukazavši da u Evropi ima preko 200 operatera, a u SAD, sa sličnim brojem stanovnika, svega tri.

On je ukazao da današnje izbeglice sa sobom nose mobilne telefone, koriste GPS i tako se informišu o situaciji u zemljama kroz koje treba da prođu.

- To pokazuje koliko digitalne promene odlučuju o svim tokovima našeg života, geostrateškim promenama. Velike kompanije i mi kao građani moramo biti fokusirani na te promene, koje će uticati na naše živote mnogo više nego druge - uveren je Čoban.

Kada je reč o Srbiji, on je rekao da mnogi pokazatelji govore da je Srbija u odnosu na plate, u zaostatku u infrastrukturi, ali ima dobre usluge mobilnih operatera, koje su široke i prilično jeftine.

- Podaci po glavi stanovnika govore da imamo rekordan broj ljudi koji su na socijalnim mrežama. "Twitter" je poprilično dominantan kod nas, a u Hrvatskoj, na primer, jedva da ga neko od uticajnih koristi - objasnio je Čoban.

On je ocenio da je IT sektor posebna šansa i za privredu, navodeći kao primer Izrael, koji se 80-ih godina okrenuo na digitalna ulaganja.

- Do tada su brusili dijamante i izvozili voće, pa potpuno krenuli sa IT i sada je polovina izvoza iz tog sektora - ukazao je Čoban, dodavši da je to velika prilika i za Srbiju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.