NavMenu

Klijenti će moći da tuže banku ukoliko im oduzme stan

Izvor: Dnevnik Utorak, 15.09.2015. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o hipoteci i uputila ga poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje po hitnom postupku da bi se postojeći zakonski akt uskladio s odlukom Ustavnog suda Srbije.

Kada poslanici Skupštine Srbije usvoje izmene Zakona o hipoteci, građani će moći da se žale sudu zbog toga što im je banka oduzela stan zbog kašnjenja u otplati kredita. Sada na to nemaju pravo.

Ukoliko građanin kom je banka oduzela stan na ime hipoteke dobije sudski spor, banka mora da ga isplati u visini u kojoj je procenila vrednost stana. Nova pravila odnose se na sve građane koji su kredit garantovali nekretninom ili zemljištem, ali i na sve koji tek planiraju da se zaduže.

Predloženim izmenama Zakona o hipoteci, a ima ih ukupno šest, omogućava se bankama da pravo prodaje stiču danom konačnosti rešenja o zabeležbi hipotekarne prodaje. Među izmenama je i obaveza banke da organizuje prvu akcijsku prodaju nekretnine u roku od pola godine od dana konačnosti rešenja o zabeležbi.

Oglas o održavanju prve aukcijske prodaje mora biti na vidan način objavljen u visokotiražnom dnevnom listu, i to najmanje 30 dana pre zakazane prodaje. U isto vreme, banka ima obavezu da vlasniku nepokretnosti koja je hipoteka prosledi oglas, izjavu o tome u kojem roku se može isplatiti celokupni dug da bi se izbegla prodaja. Početna cena aukcije ne može biti niža od 75% procenjene vrednosti.

Ako prva aukcija ne uspe, početna cena na drugoj aukciji ne može biti niža od 60% procenjene vrednosti. Banka može dati i sopstvenu ponudu na aukciji.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
U Vladinom obrazloženju izmena Zakona o hipoteci tvrde da one predstavljaju i sprovođenje ciljeva utvrđenih Strategijom za rešavanje problematičnih kredita, koju je Vlada Srbije usvojila, pogotovo u delu koji se odnosi na unapređenje vansudskog postupka prodaje, ali se omogućava i dodatna zaštita za stranke koje smatraju da prvostepeni i drugostepeni organ uprave nije pravilno postupio u postupku donošenja pojedinačnog upravnog akta.

U bankama koje posluju u Srbiji smatraju da će tim izmenama na udaru biti građani koji ne otplaćuju kredit duže od tri meseca, a procenjuje se da je takvih najmanje 3.000. Predsednik Udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović procenjuje da danas s otplatom kasni mnogo više građana nego 2013. godine. U Srbiji ima 21.000 građana koji su uzeli kredit u "švajcarcima" i 75.000 onih čiji je kredit u evrima.

Šta s onima koji su već nagrabusili?

Svakako da će izmenjen Zakon o hipoteci mnogo značiti za građane koji imaju kredite koje ne mogu da otplaćuju na vreme jer će sada dobiti priliku da se žale sudu i da eventualno tako ponište odluku banke o oduzimanju stana, kuće, fabrike, mašina...

Međutim, izmenjeni zakon moći će da važi samo od trenutka usvajanja, a nikako ne retroaktivno pa se postavlja pitanje šta s građanima Srbije koji su zbog važećeg Zakona o hipoteci već ostali bez krova nad glavom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.