NavMenu

Bankrot "Metal sistema" iz Kragujevca

Izvor: Beta Ponedeljak, 14.09.2015. 15:45
Komentari
Podeli

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
U Privrednom sudu u Kragujevcu proglašeno je bankrotstvo stečajnog preduzeća "Metal sistemi" u većinskom vlasništvu države.

Zamenik predsednika Privrednog suda Tatjana Todorović je rekla agenciji Beta da je rešenje o bankrotstvu "Metal sistema" doneto 7. septembra, a stečajnom upravniku je naloženo da počne sa unovčavanjem imovine.

Prema njenim rečima, nakon procene vrednosti imovine, znaće se da li će se preduzeće prodavati kao pravno lice u celini ili pojedinačna imovina.

Rešenje o bankrotstvu "Metal sistema" je doneto pošto niko od ovlašćenih predlagača nije podneo plan za reorganizaciju preduzeća u zakonskom roku od 90 dana od otvaranja stečaja.

Bankrotstvo tog preduzeća predložio je na stečajnom ročištu u avgustu predstavnik Agencije za privatizaciju, odnosno stečajni upravnik, koji je ocenio da ne postoji mogućnost za reorganizaciju zbog "prezaduženosti i opadanja privredne akrtivnosti".

Vrednost likvidacione imovine "Metal sistema" je oko milijardu i 321 milion dinara, dok su obaveze dužnika skoro duplo veće i iznose oko dve milijarde i 380 miliona dinara.

Najveći broj objekata je pod hipotekom, kao i oprema, pojedini objekti su dati u zakup firmama "Wacker Neuson" i "Agromarket", dok je građevinsko zemljište u vlasništvu države.

Među najvećim poveriocima "Metal sistema" su Poreska uprava i Fond za razvoj, sa više od 40% potraživanja.

U Privrednom sudu je za 30. septembar zakazano ispitno ročište na kome će se odlučivati o prihvatanju potraživanja koja su prijavili poverioci.

U "Metal sistemima" je posle socijalnog programa, a na dan otvaranja stečaja, ostalo 11 radnika.

Stečaj tog preduzeća, na predlog Agencije za privatizaciju, proglašen je 3 .juna, a za zastupnika stečajnog upravnika je imenovan Rajica Milićević iz Niša.

"Metal sistemi" se bave proizvodnjom svih vrsta galovih lanaca i procesne opreme.

Preduzeće je nastalo privatizacijom jednog dela nekadašnjeg giganta, fabrike "Filip Kljajić" i preduzeća "Zastava procesna oprema". Nakon štrajkova zaposlenih zbog loše privatizacije, država je postala većinski vlasnik kapitala u "Metal sistemima" u maju 2011. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.