Izvor: eKapija | Petak, 11.09.2015.| 12:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Internet kupovina - Od 1. septembra rigoroznija kontrola pošiljki male vrednosti

(Foto: vipman/shutterstock.com)
U Srbiji se od 1. septembra prvi put uređuje način primene zaštite prava intelektualne svojine na poštanske pošiljke male vrednosti nekomercijalnog karaktera, a to je definisano Uredbom o uslovima i načinu za primenu mera za zaštitu prava intelektualne svojine na granici.

Uredba se, kako objašnjavaju, odnosi na sve one pošiljke koje sadrže do tri komada neke robe ili ne prelaze težinu od 2 kilograma.

- Ovo je novina, a ujedno i izazov za nas, jer do sada poštanske pošiljke nisu bile kontrolisane u tom smislu. To zapravo znači da smo se do sada borili da takvu vrstu robe zaustavimo na granici i po dubini teritorije, ali ne i u poštanskom saobraćaju – kažu u Upravi carina.

Dodaju da ne očekuju da će ta vrsta kontrole značajno uticati na brzinu isporuke pošiljaka, a da će se svakako truditi da budu što efikasniji.

- S obzirom na to da je Uredba stupila na snagu 1. septembra, možda je ipak prerano da govorimo o rezultatima koje očekujemo. Ono što možemo da kažemo je da je činjenica da je broj pošiljaka koje pristižu putem pošte veliki, a koliki je broj pošiljaka u kojima se nalazi krivotvorena roba, to ćemo tek videti – ističu za "eKapiju" u Upravi carina.

Iz te institucije pozivaju, kao i mnogo puta do sada, sve nosioce prava da se obrate Odeljenju za zaštitu intelektualne svojine i podnesu zahtev za zaštitu svog brenda, jer je to neophodno, bez obzira na na Uredbu, da bi Uprava carina tako mogla da zaštiti određenu robnu marku.

Uredbu možete pročitati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.