NavMenu

Razmena Srbije i Francuske raste, dostigla 283 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.09.2015. 10:20
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)
Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro (Christine Moro) izjavila je da trgovinska razmena dve zemlje u prvih pet meseci ove godine iznosi 283 mil EUR, što je za 7,5% više nego u istom periodu prošle godine.

Moro je, izrazivši čvrstu volju ambasade za nastavak saradnje, rekla i da CEFTA sporazum, čiji je jedan od potpisnika i Srbija, takođe predstavlja prednost koju Francuska vidi.

Ona je, u obraćanju na prijemu u Ambasadi Francuske na kojem su prisustvovale članice Srpske asocijacije menadžera i Francusko-srpske privredne komore, istakla i da Srbija ima dobru geografsku lokaciju, te može da posluži kao baza za Balkan i Jugoistočnu Evropu.

Moro je navela i da preduzeća igraju sve veću ulogu u razvoju odnosa između država i naroda, a kako kaže, prisustvo francuskih firmi je u Srbiji vidljivo.

- Francuska preduzeća u Srbiji zapošljavaju oko 9.000 ljudi i u značajnoj meri doprinose i rastu privrede i moderizaciji. I ovaj broj će se povećati u narednim mesecima kroz nove projekte - poručila je Moro.

Ona je podsetila da poslednje prognoze pokazuju oporavak privrede veći nego što je bilo predviđeno, te da bi privredni rast trebalo da dostigne 0,5 ili čak 1% u 2015.godini. Podsetila je i da je Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno pozdravio dobre rezultate Vlade Srbije u oblasti fiskalne konsolidacije i kontrole javnog duga.

- Nastavljaju se i EU integracije, a u ovom trenutku ima izgleda da se otvori poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu do kraja godine - rekla je Moro.

Prema njenim rečima, dalje je potrebno da se bolje upozna srpsko tržište i njegove mogućnosti i aduti. Tu učestvuje, kako je rekla, i ambasada i ona lično.

- Nikad ne gubim priliku da govorim o mogućnostima srpske privrede i mogućnostima Srbije u odnosu na region - rekla je ona Tanjugu.

Preduzeća imaju dobro iskustvo, rekla je Moro i dodala da ovde posluju i Societe general banka, "Michelin", "Lafarge"...

Postoji, kako je rekla, veliki interes preduzeća da trguju sa Srbijom ali i da investiraju, a postoje projekti koji će i u narednim mesecima biti realizovani.

- Imamo i dobre konsultante. Recimo, "Lazard" savetuje u privatizaciji "Telekoma Srbija". Smatram da će Vlada

Srbije biti zadovoljna savetima te firme - rekla je ona.

Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera (SAM), Jelena Bulatović, rekla je da SAM i Francusko-srpska privredna komora sarađuju već nekoliko godina, a da je sinoćnji prijem sedma ili osma zajednička inicijativa.

- Na ovakvim susretima sastaju se predstavnici privrede koji vode srpske i francuske kompanije koje posluju u Srbiji.

To je prilika da se otvore vrata nekoj novoj saradnji - navela je Bulatović.

Prema njenim rečima, perspektive za produbljivanje saradnje ima u svim oblastima - IT, građevinskoj, farmaceutskoj, osiguranju...

Sanja Ivanić, generalna direktorka Francusko-srpske privredne komore, izjavila je da se ta asocijacija uvek raduje susretima poput ovog, jer članovi oba udruženja vole da se druže a iz toga često proizađu poslovna partnerstva.

- Saradnja je otišla i dublje, kada su prošle godine organizovali posetu francuskog udruženja sličnog SAM-u, iz koje su izašla razna poslovna partnerstva - navodi Ivanić.

Prema njenim rečima, saradnja firmi dve zemlje ide uzlaznom putanjom, raste bilateralna saradnja i izvoz u oba pravca.

U narednom periodu ambasadorka Moro je najavila i tri konferencije od kojih se očekuje produbljivanje saradnje.

Najpre će se 27. oktobra u Novom Sadu održati susret tri mešovite privredne komore, Francusko-srpske, Francusko-rumunske i Francusko-mađarske.

Zatim, krajem novembra sledi medijski događaj namenjen privrednom okruženju u Srbiji kako bi se pokazalo kako preduzeća mogu učestvovati protiv klimatskih promena.

Najzad, krajem novembra, 26. i 27. biće ugošćeni predstavnici Privredne i industrijske komore Severa Francuske, koji će doći sa delegacijom iz dvadesetak preduzeća sa severa - Pa de Kale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.