NavMenu

Kusturica ostaje bez "Andrićgrada"?

Izvor: eKapija Sreda, 09.09.2015. 17:11
Komentari
Podeli
Andrićgrad (Foto: Facebook.com/andricgrad)Andrićgrad
Firma "Andrićgrad" u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1,2 miliona KM (613.549 EUR) poreza na dodatnu vrednost, jer je utvrđeno da su sve zgrade u "Andrićgradu" pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole, ekskluzivno saznaje poslovni portal capital.ba.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje u poslednjoj kontroli otkrili su da je "Andrićgrad" doo Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju "Andrićgrada", što nije mogao uraditi jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

Firma "Andrićgrad" se nalazi i na 77 mestu liste najvećih dužnika PDV-a Uprave za indirektno oporezivanje s dugom koji iznosi 1.255.521,55 KM (641.937 EUR). Iznos duga se svakog dana menja zbog obračuna zateznih kamata tako "Andrićgrad" trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KM (546.248 EUR) i zatezne kamate od 187.152,00 KM(95.689 EUR).

- Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvatala kontrolni period od decembra 2012. do decembra 2014. godine. Najvećim delom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata - potvrdio je za capital načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Blokirana pokretna i nepokretna imovina

"Andrićgrad" trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gde su u toku provere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a. Takođe, svim nadležnim institucijama su prosleđeni zahtevi za proveru pokretne i nepokretne imovine. U sredu je izdato Rešenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate - rekao je Kovačević.


On kaže da onog trenutka kada "Andrićgrad" pribavi neophodne građevinske dozvole stvoriće se zakonski osnov da najveći deo ovog duga više ne postoji, odnosno da mora platiti samo dug u iznosu od 150 hiljada KM, međutim do tada "Andrićgrad" se tretira kao i svaki poreski dužnik i UIO mora da pokrene proceduru prinudne naplate.

Nesporan dug od 150 hiljada PDV "Andrićgrad" mora da plati u svakom slučaju, jer je u kontroli utvrđeno da je dva puta izvršen odbitak ulaznog PDV-a po istim fakturama.

Indikativno je da je ovo već treći put kako inspektori UIO utvrđuju firmi "Andrićgrad" isti propust sa neplaćenim PDV-om, što Kusturica očito ignoriše.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.