Izvor: Danas | Subota, 05.09.2015.| 12:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi od tri kupljena aparata za zračenje dopremljen u Sremsku Kamenicu

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )

Prvi od tri kupljena aparata za zračenje dopremljen je na Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Institut za onkologiju je pre nešto više od mesec započeo pripremu bunkera u koje će biti smešteni novi aparata za zračenje, koje je kupila Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine po 1,1 milijardu dinara.

– Institut je ispunio sve tražene i propisane uslove i u rekordno kratkom vremenu, 38 dana nakon potpisivanja ugovora, stigao je prvi od tri kupljena aparata za zračenje – rekao je za "Dnevnik" direktor Instituta za onkologiju Vojvodine dr Miloš Lučić.

– Stručne ekipe inženjera i tehničara proverile su sve uslove i konstatovale da su uređeni bunkeri spremni da prime aparate. Sada se aparat sklapa, a nakon toga sledi nova provera stručnih lica i inspekcije.

Čelnik Instituta za onkologiju Vojvodine ističe da je dopremanje prvog aparata za zračenje istorijski događaj za tu zdravstvenu ustanovu jer se prvi put u poslednjih nekoliko decenija obnavljaju zastareli i istrošeni linearni akceleratori.

– Institut je spreman dočekao novi aparat. Očekujemo da će i preostala dva aparata, od kojih je još jedan namenjen Institutu za onkologiju Vojvodine, a drugi Institutu za plućne bolesti, takođe brzo biti isporučeni. Tim pre što nam je ovaj isporučen za samo 38 dana, iako je rok bio 220. Predstoji instalacioni proces, koji ide svojom utvrđenom procedurom i zahteva verifikaciju proizvođača, tako da se u najskorije vreme očekuje i početak probnog rada novih aparata. Konačno, benefit za sve pacijente koji moraju proći terapiju zračenjem pokazaće se tokom naredne godine, kada očekujemo da će naši lekari uspeti da eliminišu sadašnje liste čekanja – istakao je dr Lučić.

Tačno 38 dana od potpisivanja ugovora s firmom "Max tim" iz Beograda, taj savremeni aparat nalazi se na Onkologiji, i kako kaže direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković, sledi period njegove pripreme.

– Svakako, to pokazuje da se na nabavci radi ozbiljno i da će liste čekanja uskoro biti manje – naveo je Malenković. – Sve što smo radili prethodnih meseci isplatilo se. Poznato je da smo u administrativnom smislu imali mnogo poteškoća, ali sada sve dolazi na svoje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.