NavMenu

"Lego" preuzeo vodeće mesto na globalnom tržištu igračaka

Izvor: poslovni.hr Četvrtak, 03.09.2015. 13:59
Komentari
Podeli

Kompanija "Lego" preuzela je vodeće mesto na svetskom tržištu igračaka, nakon što su prihodi te danske kompanije u prvom polugodištu skočili za 23% u odnosu na isti period prošle godine, dostigavši 14,1 milijardi kruna ili 2,1 mlrd USD.

Prema poslovnom izveštaju objavljenom u sredu, čista dobit kompanije "Lego" dostigla je u prvih šest meseci ove godine 3,5 milijardi danskih kruna ili 538 mil USD, što je 31% više nego u istom razdoblju prošle godine.

To je najviše zahvaljujući novom asortimanu igračaka "Svet iz doba Jure", "Patuljci" i "Ninjago", a snažno je porasla i prodaja ostalih "Lego" plastičnih kockica i igračaka, kao što je linija povezana s prošlogodišnjim filmskim hitom "Lego Movie".

Poslovodstvo kompanije plašilo se da će ove godine prodaja zabeležiti sporiji rast upravo zbog velikog uspeha "Lego" filma, koji je tada podstakao snažan rast prodaje.

- Vrlo smo zadovoljni stopom rasta u prvom polugodištu. Moramo ostati fokusirani na inovacije povezane s "Lego" kockicama i stvarati zanimljive igračke za decu širom sveta. Moramo ostati relevantni u trendovima koji se razvijaju - kazao je Džon Gudvin (John Goodwin), finansijski direktor kompanije "Lego".

Po rezultatima u prvom polugodištu, "Lego" je preuzeo vodeće mesto na svetskom tržištu igračaka, ispred američke kompanije "Mattel", proizvođača "Barbie" lutaka, kojoj su u prvih šest meseci ove godine prihodi pali za gotovo 5% posto na godišnjem nivou, na 1,9 mlrd USD.

Američki "Hasbro", proizvođač igračaka "Transformers" i "Monopoly", ostvario je u istom periodu prihode od 1,5 mlrd USD, samo 0,2% više nego u prvom polugodištu 2014. godine.

Po operativnoj dobiti, razlika među najvećim svetskim igračima na tržištu igračaka još je veća. Operativna dobit kompanije "Lego" iznosila je u prvom polugodištu 700 mil USD, dok je "Hasbro" ostvario dobit od 130 mil USD, a "Mattel" gubitak od 54 mil USD.

"Lego", koji je još pre desetak godina bio u velikim finansijskim problemima, očekuje snažan rast prihoda i u drugoj polovini 2015, zahvaljujući, između ostalog, asortimanu igračaka "Ratovi zvezda" povezanom s novim istoimenim nastavkom tog filmskog serijala, čija se premijera očekuje u decembru.

Uz to, u septembru će "Lego" u prodaju pustiti novu video igru "Lego Dimension".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.