NavMenu

Proizvođači iz Topole najveći izvoznici voća iz Srbije

Izvor: RTS Četvrtak, 03.09.2015. 08:55
Komentari
Podeli
Do pre desetak godina, opština Topola bila je u grupi nerazvijenih opština. Ulaganje u ono što im je priroda dala, voćarstvo, promenilo je privrednu sliku tog kraja. Prema broju stanovnika, domaćini iz Topole danas su najveći izvoznici voća u zemlji.

Na plantažama voća u topolskom kraju, ovih dana je oko 2.000 berača. Dolaze sa svih strana. Nekima je to dopuna kućnog budžeta, drugima jedini izvor prihoda. Dnevnica je oko 2.000 dinara.

- Nije teško, dobro je, ide lako. Ostali smo bez posla, moramo da radimo - kažu radnici. Sa oko šest hektara breskvi i nektarina, u voćnjacima Matejića iz Vinče već je obrano 50 tona voća. Dobar je rod i kvalitet.

- Svi plodovi su ujednačeni da bi se izvezlo na rusko tržište, jer je ono zahtevno i probirljivo. Hemijska sredstva moraju da se upotrebe – i zaštita i karenca - kaže Života Matejić.

Samo u ovoj godini, Matejići su u voćnjake investirali 12.000 EUR. Planiraju i nova ulaganja.

- To je u planu i sinu i unuku, da urade arteški bunar, da sprovedu navodnjavanje u svaku parcelu, jer bez vode ovo ne može da se radi. I protivgradna zaštita - kaže Čeda Matejić.

Da bi postigli bolju izvoznu cenu, vlasnici hladnjača su nabavili kalibratore za sortiranje voća, pa je svaki plod koji se otpremi u Rusiju, iste veličine. Naredne sezone, umesto u drvene gajbice, roba će se pakovati u plastičnu ambalažu.


- Prošle godine, koja je bila rekordno loša zbog poplava i grada, imali smo realizaciju između šest i po i sedam miliona evra. Ove godine očekujemo dvostruko više - kaže Dragan Jovanović, predsednik SO Topola.

Procene su da će, do kraja sezone, u topolskom kraju biti ubrano oko 10.000 tona voća prve klase. U tom kraju, ukupna površina voćnjaka je oko 14.000 hektara, a svake godine podižu se novi zasadi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Firma Toplica Green Energy planira gradnju solarne elektrane kod Kuršumlije

Opština Kuršumlija objavila je javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije solarne elektrane Vrševac 1. Investitor je kompanija Toplica Green Energy doo iz Kuršumlije. Ukupna površina parcele koja je obuhvaćena projektom iznosi 13.649,22 m², koja je, kako se navodi, poljoprivredno zemljište - pašnjak 5. klase, u privatnoj svojini investitora, na kome ne postoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.