Izvor: eKapija | Sreda, 02.09.2015.| 12:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zadužbina Nikole Spasića ponovo okuplja preduzetnike

Zgrada Zadužbine Nikole Spasića, velelepno zdanje u Knez Mihailovoj ulici ostavljeno u amanet trgovcima i poslovnim ljudima njegovog vremena, nakon više decenija ponovo služi svojoj prvobitnoj nameni - okupljanju preduzetnika.

Iz prostorija na Topličinom vencu u zgradu u Knez Mihailovoj preseljen je "Smart Office", prvi "coworking" prostor u Srbiji koji funkcioniše po principu "rent-a-desk". On već tri godine uspešno okuplja preduzetnike-slobodnjake, honorarce i kreativce različitih profila koji traže prostor za rad, razmenu ideja i poslovno umrežavanje.

Razlog za preseljenje je sve veća zainteresovanost frilensera za "coworking" koncept rada koji pruža sve neophodne uslove za poslovanje uz minimalne troškove i veliki potencijal za ostvarivanje uzajamne poslovne saradnje slobodnjaka i startap firmi koje dele zajednički prostor.

- Nakon tri godine praktično pionirskog rada u dovođenju ovakvog koncepta u Srbiju, prostor na Topličinom vencu postao je mali za sve one koji su želeli da se tamo usele, pa smo morali da pronađemo drugi, veći. Činjenica da je igrom slučaja to postala zgrada koju je Nikola Spasić zaveštao da služi upravo ovoj nameni, okupljanju i umrežavanju poslovnih ljudi i preduzetnika, za nas predstavlja veliku čast koja pomalo i obavezuje - objašnjava Miroslav Mijatov, osnivač "coworking" koncepta u Srbiji.

Broj "coworking" prostora u Srbiji konstantno raste, a razlog leži pre svega u činjenici da je oblast frilensinga vrlo perspektivna ne samo u svetu, nego i kod nas. To najbolje pokazuju podaci sa "UpWork" platforme, vodeće svetske internet platforme za frilensere, koja je samo u 2014. godini zapošljavala oko 40.000 slobodnjaka iz Srbije. Oni su, u poređenju sa 2013. ostvarili rast prihoda od čak 76%. Frilenseri iz Srbije zauzimaju 23. mesto po brojnosti, a 11. po ukupnim isplatama, što je znak da ova vrsta poslovanja ima veliki potencijal.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.