Izvor: eKapija | Ponedeljak, 31.08.2015.| 19:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Uspomeni Jovana Ćirilova" - Bitef od 17. do 24. septembra


Ovogodišnji 49. Bitef biće održan od 17. do 24. septembra. Kako su na konferenciji za novinare u ponedeljak (31. septembra 2015. godine) najavili direktor festivala Miloš Latinović i selektorka Anja Suša glavni repertoar, pod imenom "Uspomeni Jovana Ćirilova", čini deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije, uz tradicionalne prateće programe Bitef na filmu i Bitef Polifonija.

Prema rečima Suše, prvi Bitef bez Jovana Ćirilova biće posvećen njemu koji je uz Miru Trailović, osnivač Bitefa i njegov dugogodišnji umetnički direktor i selektor.

- Ovo izdanje Bitefa je osmišljeno po ugledu na Bitef kada nas je napustila Mila Trailović koji je nosio naziv "Uspomeni Miri Trailović". Njegovim odlaskom završena je jedna etapa u istoriji Bitefa, koji je redak primer pozitivnog kontinuiteta na ovim prostorima, a takođe i jedna etapa u pozorišnom životu Srbije, pa i regiona – navela je Suša.

U saradnji sa Sterijinim pozorjem, koje organizuje simpozijum međunarodne kritike, učesnici će biti dva dana gosti Bitefa, što je prilika da se 20-ak eminentnih kritičara upozna sa našom i regionalnom produkcijom. Drugi program potekao je iz Bitef teatra i zvaće se Bitef zona. Počinje 12. septembra na Skveru Mire Trailović, dakle pre samog festival, a želja organizatora je da oživi taj trg.

Gran prix"Mira Trailović" i Specijalnu nagradu, koja od ove godine po odluci Odbora Bitefa nosi ime Specijalna nagada "Jovan Ćirilov", dodeliće međunarodni žiri. Predsednica je Mirjana Karanović, a članovi dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska), glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

Za ovogdišnji Bitef potrebno je 35 miliona dinara, pa je festival "u minusu za četiri miliona dinara".

- Od Grada Beograda (koji je osnivač) dobili smo 14 miliona, od Ministarstva kulture 11, Izvršnog veća Vojvodine 2,2, Grada Novog Sada pola miliona, a ostalo je pomoć stranih kulturnih centara, posebno Nemačke i Francuske, kao i podrška različitih gradskih ustanova. To je ukupno 30,7 miliona dinara. Računamo i na prihod ulaznica, Još očekujemo odgovore od nekih velikih firmi , prošlogodišnjih sponzora – istakao je Latinović.

Prodaja ulaznica počinje u utorak (1. septembra 2015. godine), a cene su od 1.000 do 2.000 dinara, a kako su naveli organizatori vlada veliko interesovanje posetilaca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.