Izvor: eKapija | Ponedeljak, 31.08.2015.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje naplata sadržaja na servisu "YouTube"?

U kompaniji "Google" trenutno rade na velikim promenama na najpopularnijem video servisu na svetu, pa bi se već do kraja godine "YouTube" mogao dramatično promeniti. Tako barem tvrde izvori novinara portala "TheVerge", prema čijim će rečima "YouTube" do kraja godine predstaviti čak dva pretplatnička servisa koji bi im trebali pomoći u povećanju prihoda jer je trenutno sadržaj na tom servisu besplatan.

O pretplatničkom muzičkom servisu "Music Key" govori se već dugo vremena, a u kompaniji "Google" žele da počnu i sa naplatom video sadržaja, pri čemu bi korisnici plaćali pretplatu za prikazivanje sadržaja bez reklama, odnosno uz plaćanje određenog mesečnog iznosa korisnicima bi trebao da bude dostupan određeni premium sadržaj kakav neće biti dostupan u besplatnoj verziji.

Takođe, pretplatnici "YouTube" servisa trebali bi imati i mogućnost smeštanja videozapisa kako bi ih mogli gledati "offline" – što će naročito ceniti mobilni korisnici, jer će na telefon moći da smeste omiljene spotove i videozapise i naknadno ih gledati bez dodatne potrošnje mobilnog interneta.

Ako se ovakav način pretplate pokaže uspešnim, "Google" bi s vremenom mogao uvesti pretplatu i samo za određene kategorije videozapisa, pa bi za određen mesečni iznos korisnicima bio dostupan sadržaj, na primer, posebnih kanala za kuvanje, kanala za decu i slično.

Muzički servis "Music Key" u fazi je testiranja od kraja prošle godine i dostupan je samo ograničenom broju korisnika uz pozivnicu, a uskoro bi trebao postati i službeno dostupan u određenom broju zemalja.

Stručnjaci iz muzičke industrije podsećaju da je, usprkos velikom rastu servisa "Spotify" i drugih muzičkih streaming servisa, "YouTube" i dalje najveća muzička streaming platforma na svetu i glavni izvor muzike za većinu mladih.

Diskografi se godinama žale na "Google" i smatraju da im ta kompanija ne plaća dovoljno za brojne spotove i pesme koje su (besplatno) dostupne na "YouTube" servisu, dok u kompaniji "Google" tvrde da su im proteklih godina platili milijarde dolara, a svi se nadaju kako će im se s uvođenjem ovih pretplatničkih servisa povećati prihodi.

Ipak, prvo treba videti kako će na te pretplate reagovati korisnici koji su navikli na besplatan pristup sadržaju na "YouTube" i hoće li plaćati desetak dolara mjesečno za pristup sadržaju bez reklama koji će moći da smeste na svoje uređaje za gledanje "offline" ili će taj servis nastaviti da koriste kao i do sada – besplatno, ali uz prikazivanje reklama, piše portal "zimo.dnevnik.hr".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.